West-Brabant

Blauwalg weer volop aanwezig in de regio

Foto: Pixabay / Armennano

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De gemeente Roosendaal waarschuwt er op Facebook voor dat blauwalg weer op verschillende locaties de kop opsteekt. Ook elders in de regio is het raak. Waterschap Brabantse Delta heeft een online overzicht paraat met locaties waar het oppassen geblazen is, voor mens en dier.

Blauwalg is veel vaker groen dan blauw, in ieder geval in ons deel van de wereld. Het is ook geen alg, maar een bacterie en één van de oudste organismen op onze aardbol. Normaal gesproken hebben we er weinig last van, alleen als het warm is vermenigvuldigt het 3,5 miljoen jaar oude organisme zich sneller dan goed is voor het natuurlijk evenwicht in water. Ook scheiden sommige soorten giftige stoffen af en daar kunnen zowel mensen als dieren flink ziek van worden.

Roosendaal

Op Facebook heeft de gemeente Roosendaal een waarschuwing afgegeven voor drie locaties. “Er zit blauwalg in de Roosendaalse Vliet, de Zwaaikom en de Engebeek”, valt te lezen. “Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Mocht dit toch gebeuren, spoel jezelf dan zo snel mogelijk af en raadpleeg je arts.” Er is een link bij de waarschuwing geplaatst naar een online kaartje van Waterschap Brabantse Delta, met daarop locaties waar blauwalg oververtegenwoordigd is.

Bergen op Zoom

Op datzelfde kaartje is te zien dat ook Bergen op Zoom meerdere wateren heeft waar de bacterie welig tiert. Het gaat om het door de droogte bijna stilstaande riviertje De Zoom, het water van het Ravelijn, de vijver in het Anton van Duinkerkenpark en de beide zijden van de Vijverberg. Dat zijn geen plaatsen waar mensen normaal gesproken zwemmen. Maar het is ook onverstandig er kinderen te laten spelen en baasjes kunnen hun honden er ook beter uit houden.