Bergen op Zoom

Blijdschap en teleurstelling na avondklokverwarring

Redactie Redactie

Een groot deel van Nederland zat dinsdag in spanning of de avondklok nu echt afgeschaft zou worden. Uiteindelijk werd bekend dat de avondklok nog van kracht bleef. Het was een bijzonder politiek tafereel. Sommige mensen hoopten dat de avondklok niet zou verdwijnen, terwijl anderen niks liever wilden dan er van af zijn. Ook in Bergen op Zoom reageerde mensen met gemengde gevoelens en verwarring.

Door: Vincent Krijtenburg en Jerom Huijskens

Dinsdag besloot de rechtbank in Den Haag dat de avondklok moest worden opgeheven. Activistengroep Viruswaarheid spande een rechtszaak aan tegen de avondklok, met als argument dat de invoering van de avondklok niet op de juiste voorwaarde is ingevoerd. De avondklok mocht alleen ingevoerd worden, wanneer er sprake was van grote noodzakelijkheid. Een rechter beoordeelde dat de noodzaak niet groot genoeg was om de avondklok in te voeren en deed daarom de uitspraak dat de avondklok per direct moest worden afgeschaft. Dit werd al snel bekend en het nieuws kwam naar buiten dat de avondklok weg was.

Het kabinet ging tegen deze uitspraak in hoger beroep. Het kabinet riep mensen al op, ondanks de uitspraak van de rechter, om zich aan de avondklok te houden. Viruswaarheid diende uiteindelijk nog een wrakingsverzoek in en uiteindelijk werd de zaak naar vrijdag doorgeschoven. De avondklok bleef alsnog van kracht. Dit riep bij veel mensen verwarring op.

Gemengde gevoelens

Veel van de Bergenaren vonden het ook verwarrend, maar toch zijn er veel mensen die alsnog achter de avondklok staan. Een mevrouw reageerde door te zeggen: “Ik vind dat we ons nog gewoon aan de maatregelen moeten houden en dat we maar geduld moeten hebben.” Een man met een kinderwagen vertelde: “Ja, ik was er wel een beetje beduusd van door hoe het is gegaan. Eerst komt allemaal naar buiten dat de avondklok is afgeschaft en later hoor je dat die toch nog geldt. Wel een beetje verwarrend.”

Teleurstelling

Een groot aantal volwassen Bergenaren vindt dat de avondklok nog even moet blijven. Bij de jeugd heerste wel wat teleurstelling. Een jongen op een scooter vertelde dat hij het heel jammer vond dat de avondklok nu nog geldt. “Ik vond het wel chill dat het wordt afgeschaft, want dan kan ik gewoon tot later in de avond bij mijn vrienden zijn. Maar ja, dat zit er nu niet meer in.”

Vrijdag wordt bekend of dat de avondklok wordt afgeschaft of niet. Vanaf 10.00 uur wordt het hoger beroep in behandeling genomen.