Nispen

Blije gezichten bij geslaagde eerste editie Fiets De Boer Op

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Dit weekend vond de eerste editie plaats van Fiets De Boer Op, een uitstap voor het hele gezin langs drie agrarische bedrijven in Nispen en Roosendaal. Al fietsend konden deelnemers een veehouderij, aardbeienteler en boomkwekerij bezoeken. Marc van der Bol, bedenker van het evenement, is erg blij met het resultaat. Wat hem betreft komt er zeker een vervolg.

Zelf is Marc ook boer. Hij nam het bedrijf in Moerstraten van zijn vader over. De melkkoeien maakten echter wel plaats voor een akkerbouwbedrijf. Daar ligt veel meer zijn passie, vertelt de gedreven ondernemer. Hij heeft deze dag om meerdere redenen georganiseerd. Het is leuk om te laten zien waar je als boer trots op bent, zeker in een tijd dat de sector nogal eens onder vuur ligt.

Volop hulp

Het idee ontstond vorig jaar al, na een barbecue met meerdere agrarische collega’s. Marc stelde in een groepsapp voor een dag als dit te organiseren en kreeg al snel enthousiaste bijval, van onder meer Samantha van Uijthoven, mede-eigenaar van Boomkwekerij Corné de Nijs. En van Charlotte Huijsmans van aardbeienteelbedrijf HG Eerenburg en Anouk Gommeren. Zij runt Veehouderij Gommeren en organiseert daarnaast allerlei activiteiten en uitstapjes, vaak met een agrarisch tintje.

Artikel gaat verder onder de foto.

Volop fietsen op het erf bij Boomkwekerij Corné de Nijs in Nispen, een van de deelnemende bedrijven.

Positief beeld meegeven

Het enthousiaste team heeft maar een paar keer hoeven vergaderen, vertelt Marc, om tot deze dag te komen. Hij is blij met wat er is weggezet, en met de boodschap die deelnemers overal meekrijgen: “Niets mooier dan boeren!” Het klinkt stellig maar hij zegt het een grote glimlach. “We willen laten zien wie we zijn en wat we doen, een positief beeld meegeven.” Aan de lachende gezichten van de bezoekers bij de boomkwekerij is dat zeker gelukt. Jong en oud vermaken zich prima en de opkomst is goed. “We hoopten vooraf op zo’n duizend deelnemers, ik denk dat we dat wel gaan halen”, vertelt de agrariër om een uur of twee ’s middags.

Volgend jaar weer

Gezien het succes van de eerste editie denkt Marc dat er zeker een vervolg in zit. “Wat mij betreft doen we dit volgend jaar weer. Met andere bedrijven, zodat deelnemers weer met nieuwe bedrijven en hun werkwijzen kennis kunnen maken. Want ook als je in dezelfde sector bezig bent, kun je er geheel eigen methoden op nahouden.” De positieve reacties van de bezoekers sterken hem in het gevoel dat zijn idee een geslaagde dag opleverde. “Ik ben dik tevreden.”

  • Video: Deelnemers van Fiets de Boer Op konden zondag het gewicht raden van de hoogzwangere Belgische dikbilkoe, op het bedrijf van boomkweker Corné de Nijs in Nispen. De koe wordt maandag gewogen en de winnaar krijgt een vlees- of zuivelpakket.