Roosendaal

Blijf rustig, we doen het met en voor elkaar

Kitty Joachems Kitty Joachems

Tijdens een Facebook Live Sessie gaf de Roosendaalse burgemeester antwoord op vragen van inwoners van zijn gemeente over het Coronavirus en de maatregelen die daarbij horen. Hij riep tijdens deze sessie inwoners op om rustig te blijven, handhavers hun werk te laten doen en de lokale horeca te steunen door eten af te halen. “We doen het met en voor elkaar”, aldus Han van Midden.

Door: Kitty Joachems

Twee dagen na de persconferentie waarin een gedeeltelijke lockdown voor heel Nederland werd afgekondigd gaf de burgemeester zelf antwoord op vragen van inwoners van de gemeente Roosendaal.

Meer dan 30 mensen in de supermarkt?

Hij gaf antwoord op vragen over de ventilatiesystemen in verzorgingstehuizen en scholen en hij legde uit waarom de limiet van maximaal 30 mensen in supermarkten niet geldt. Ook ging Van Midden in op de aangescherpte maatregel voor het maximaal aantal mensen dat per dag thuis op bezoek mag komen. Vragenstellers wilden weten of hierbij ook de bezoekjes van de Thuiszorg moeten worden opgeteld. Volgens de burgemeester telt elk bezoek, dus óók van de Thuiszorg. Hij voegde daar wel aan toe dat er een uitzondering kan worden gemaakt als iemand meer medische zorgmomenten per dag heeft.

Horeca

De burgemeester was enthousiast over de vindingrijkheid van de horeca. “Het is goed dat horeca-ondernemers naar alternatieven zoeken”. Hij riep inwoners op om de horeca te steunen door eten af te halen. Over de verkoop van bier- en andere alcoholische dranken door de horeca was hij minder enthousiast. “Het is wettelijk niet toegestaan, dus doe dat niet”, zei Van Midden.

Jaarwisseling

Over de jaarwisseling wilde de burgemeester niet veel kwijt. “De besluitvorming hierover is volledig afhankelijk van hoe de situatie dan is”, legde Van Midden uit. “Meer informatie hierover volgt begin december en zeker niet eerder.”

Handhaven maatregelen

Aan het eind van de livesessie vroeg Van Midden met klem om hulpverleners en handhavers hun werk te laten doen. “Geweld tegen hulpverleners en handhavers wordt nooit getolereerd”, stelde de burgemeester. Aan het begin van de sessie lichtte hij al toe dat de politie aan zet is als het gaat om het handhaven van de maatregelen. “En gelooft u mij, dat gaan ze ook doen.”