Hoogerheide

Blikvanger doorkomst Vuelta in Woensdrecht: gigantisch spandoek van wielerheld Jan Janssen

Oud-wielrenner Jan Janssen, wethouder Rainier Schuurbiers en schilder Gerrit Jan Weekhout (foto: gemeente Woensdrecht).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een kunstwerk als eerbetoon aan oud-wielrenner Jan Janssen, geschilderd door een geheel ander soort veteraan uit de gemeente Woensdrecht. Dat is dit jaar dé blikvanger tijdens de doorkomst van de Vuelta.  Donderdag overhandigde kunstenaar Gerrit Jan Weekhout het schilderij persoonlijk aan de voormalig wielrenner, in aanwezigheid van wethouder Rainier Schuurbiers.

De in het Belgische Putte wonende Jan Janssen was in 1968 winnaar van de Ronde van Frankrijk. Het jaar daarvoor schreef hij al de Ronde van Spanje op zijn naam. Dat maakte hem de eerste Nederlander die een grote ronde wist te winnen. Het wereldkampioenschap uit 1964 stond ook al op zijn naam. Reden genoeg voor kunstenaar Weekhout om een geschilderd eerbetoon te maken. Schilderen is voor Weekhout de uitlaatklep voor een stressstoornis die hij als veteraan overhield aan zijn periode als dienstplichtig militair.

Blikvanger

Om Woensdrecht als wielergemeente op de kaart te zetten, wordt van het schilderij een gigantisch spandoek gemaakt. Het gaat dé blikvanger zijn, die zelfs vanuit de lucht te zien is. De hoop is dat het vele mensen in binnen- en buitenland dit gaan ontdekken tijdens het bekijken van de beelden. Ook na de Vuelta is het doek nog te bezichtigen in de gemeente: het krijgt een plek langs de Bunkerbaan in Hoogerheide.

“Het is een prachtig verhaal: een initiatief van een inwoner uit de gemeente maakt dat we de Vuelta een mooi lokaal tintje mee kunnen geven met ‘onze’ wielerheld Jan Janssen in de hoofdrol“, aldus wethouder Rainier Schuurbiers.

Side-event

Op de dag van de Vuelta-doorkomst in de gemeente is er een speciaal side-event. Er komt een groot scherm bij het gemeentehuis, waarop de hele etappe te volgen is. DJ Dave zorgt voor muzikaal vermaak en er is catering in Spaanse sferen. Iedereen is welkom vanaf half twee ‘s middags.