Bergen op Zoom

Bloemenatelier De Tulp in Bergen op Zoom stopt: ‘Ik ga het best missen’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Na bijna twintig jaar stopt Caroline Hopmans met bloemenatelier De Tulp. Op zaterdag 7 mei, de dag voor Moederdag, opent de bloemist voor het laatst de deuren van haar winkel in Bergen op Zoom.

Toen vijf jaar geleden Carolines man overleed, veranderde haar wereld. Ook kreeg ze te maken met gezondheidsklachten, gevolgd door een TIA. ”Door zulke gebeurtenissen ga je toch anders in het leven staan.” Na lang nadenken heeft ze dan ook besloten om ermee te stoppen. Een klein jaar later is het bijna tijd voor de definitieve sluiting.

Bijna twintig jaar

Het is hard werken, zes lange dagen per week staat de bloemist in haar winkel. Caroline zit al sinds haar schoolperiode in het vak. Ze begon op de middelbare tuinbouwschool, om vervolgens te gaan werken bij Intratuin. In 1990 startte ze haar eerste onderneming. Sinds 2004 is bloemenatelier de Tulp in haar bezit. Al bijna twintig jaar dus. ”Ik denk dat ik het werk, het personeel, de klanten en de gezelligheid best ga missen.” Een opvolger komt er niet. Ergens vindt Caroline dat jammer. ”Aan de andere kant weet ik dat het moeilijk is om zowel je zaak als het pand te verkopen. Ik had dit wel verwacht.”

Om zoveel mogelijk leeg te verkopen is er al een tijd uitverkoop in de winkel. ”Er komen regelmatig mensen langs om wat rond te snuffelen. Zo hebben we nog een tafel met kerstspullen staan, omdat we tot twee keer toe vlak voor kerst moesten sluiten.” Wanneer de winkel leeg is en de laatste moederdagboeketten zijn gestoken, sluiten 7 mei de deuren van de Tulp.

Even helemaal niks

Wat Caroline hierna gaat doen? ”Even helemaal niks.” Geen planning, ze ziet wel wat er op haar pad komt. ”Ik heb genoeg te doen. Ik heb een kleindochter, vrijwilligerswerk en meerdere hobby’s. Maar het eerste jaar zie ik wel hoe het gaat lopen.”