Bockbierfestival Roosendaal loopt storm, precies het juiste weer
In Roosendaal hield het Roosendaals Biergilde zaterdag voor de 23ste keer het Bockbierfestival. De vorige editie was het te warm weer, volgens de liefhebbers. De organisatie is dan ook heel tevreden met de herfststorm. “Want een beetje guur weer, vallend blad daar hoort een bockbier en een stoofschotel bij”, aldus de eerste vrouwelijke voorzitter, Birgit Janssen, van het Biergilde. Zij legt uit wat een bier een bockbier maakt. En dat het inmiddels niet alleen de mannen meer zijn die zich wagen aan het stevige gerstenat.
Sinds jaar en dag is café De Sjoes in Roosendaal het thuishonk van de bierclub. Achter in het café bevindt zich het proeflokaal. Hier komen de leden, achtendertig mensen, elke tweede zondag van de maand samen. Daar proeven zij en delen ze kennis over onder andere het brouwen van bier. Er passeren dan bekende en minder bekende bieren de revue. Met de antieke schouw en houten lambrisering tegen de wanden biedt de ruimte de bijpassende entourage.
Glaasje als verzamelobject.
Bij De Sjoes schrijven geïnteresseerden zich in. Hier ontvangen de mensen een speciaal proefglas en kopen zij muntjes die voor deze dag bestemd zijn. “Die glaasjes zijn inmiddels verzamelobjecten. De gasten mogen deze mee naar huis nemen. Elk jaar is dit een ander glas en men is ze gaan verzamelen. Sommigen hebben er al tientallen”, zo vertelt Birgit.
Barrie de Bock
Vanaf een schets op een oude poster werd Barrie de Bock als mascotte aan het biergilde toegevoegd. De witte bok is te vinden langs de route van de zeven deelnemende cafe’s waar de gasten verschillende bieren kunnen proeven. “Barrie is ook leuk voor de kinderen. Zo is er voor jong en oud iets te zien. Hij wil graag op de foto of maakt desgewenst een bokkensprongetje”, legt Birgit uit. Proosten, dat leert de witte vriend de kinderen ook maar dan wel met appelsap natuurlijk.
Wat een bier een bockbier maakt
Het alcoholgehalte van het desbetreffende vocht ligt hoger dan bij een normaal biertje. “Verder is heel kenmerkend de smaak van zachte karameltoetsen, terwijl het toch een fris bier blijft’, aldus Birgit. Op de vraag bij welk menu het bier het beste past komt er een smakelijke glimlach op haar gezicht: “Tja, persoonlijk vind ik een heerlijke stoofschotel er het beste bijpassen, dat is echt een aanrader.” De verschillende bezoekers associëren het bier dan ook met het herfstweer van deze zaterdag. De technische aspecten zijn voor hen wat minder van belang daarover hebben ze dezelfde mening: Als het bier maar lekker is en de sfeer gezellig.
Het loopt storm in meerdere opzichten
“Er zijn steeds meer vrouwelijke leden die deelnemen bij ons gilde. Inmiddels zitten we op een derde deel vrouwen. En daar zijn we heel blij mee, ook dat ik de de eerste vrouwelijke voorzitter mag zijn maakt me erg trots”, vertrouwt Birgit ons toe. “Die storm van vandaag, dat is precies het juiste weer voor deze proeverij.” Zaterdagavond blijkt dat het verwachte bezoekersaantal van tweehonderd ruim is overschreden. Er zijn driehonderd mensen die het herfstweer getrotseerd hebben om van de verschillende bockbieren te nippen. Zo laat de organisatie weten.