Roosendaal

Boekje over Burgerhout: Roosendalers vertellen over hun wijk

Mevrouw Van Ootmarsum en wethouder Inge Raaijmakers (foto © Timo Reisiger)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft een boekje gemaakt met en over de inwoners van de wijk Burgerhout: ‘Burgerhout deelt: Ervaringen van en voor inwoners.’ Het boekje is gemaakt, omdat de speciale groepsgesprekken niet langer door kunnen gaan vanwege de strengere coronamaatregelen. Iedereen die al heeft meegedaan aan die groepsgesprekken krijgt een exemplaar van het boekje.

Door: Bianca van Vugt

Mevrouw Van Ootmarsum lacht breeduit als ze het boekje over haar wijk omhoog houdt. De Roosendaalse is de oudste inwoner van de wijk Burgerhout in Roosendaal en ze was één van de eerste die afgelopen zomer meedeed aan de groepsgesprekken van de gemeente. De gedeelde ervaringen staan nu in een boekje: ‘Burgerhout deelt: Ervaringen van en voor inwoners.’

Waardevolle inzichten uit gesprekken van 3 uur

Wethouder Inge Raaijmakers kwam haar afgelopen week het eerste exemplaar brengen van ‘Burgerhout deelt: Ervaringen van en voor inwoners.’ Het boekje is onderdeel van het project ‘Roosendaal spreekt, Roosendaal doet’. Voor dit project worden groepsgesprekken gehouden met inwoners van de wijk Burgerhout. De gemeente wil hiermee, samen met andere instellingen en inwoners, de stad leuker en mooier maken.

“Zo’n groepsgesprek duurde ongeveer drie uur,” legt wethouder Raaijmakers uit. “De inwoners bepaalden de inhoud van de gesprekken, wij luisterden. Het is hartverwarmend om te horen hoe open, eerlijk en kwetsbaar deelnemers tijdens zo’n gesprek durven te zijn.” Volgens de gemeente leveren de ervaringen, verhalen en ideeën van inwoners waardevolle inzichten op. Het project ‘Roosendaal spreekt, Roosendaal doet’ moet die inzichten vertalen naar concrete acties. “Acties waar inwoners zich in herkennen en waar ze trots op zijn. Zo werken we samen om het leven in Burgerhout leuker en mooier te maken.”

Bredere kijk en reden voor een praatje

De gemeente Roosendaal denkt dat ook de deelnemers enthousiast zijn  over de gesprekken en dat ze het gezellig vinden met elkaar te praten. Een paar van de citaten die de gemeente noteerde van inwoners van Burgerhout: “Ik vertel iedereen dat ik er geweest ben en dat ik het heel interessant vond. Omdat anderen punten aansneden waar ik helemaal niet bij stilstond. Ik heb er een bredere kijk van gekregen.” en “Het ontmoeten is belangrijk. Dat is leuk. En als ik nu iemand in de wijk tegenkom, ja, dan kan je weer een praatje houden.”

‘Roosendaal spreekt, Roosendaal doet’ is een initiatief van Raaijmakers, als wethouder Vitale wijken en dorpen. Ze zocht een andere manier van samenwerken met partners in de stad en met inwoners. Een manier om ze beter bij elkaar te brengen. “Een inwoner kan zich bijvoorbeeld onveilig voelen wanneer hij als minder valide niet over de stoep kan lopen zonder te vallen. Dan kan de gemeente de loszittende stoeptegels vervangen of stoepranden verlagen, maar wie spreekt een bouwbedrijf aan omdat zij met hun busje de stoep blokkeren? Of een wijkbewoner omdat hij zijn kliko op de verkeerde plek zet?”, aldus Raaijmakers.

De wethouder vult aan: “Vele kleine en grote ‘problemen’ kunnen we alleen oplossen door niet binnen de systeemwereld of hokjes te blijven, maar door het gezamenlijk anders aan te pakken. Te beginnen bij de inwoners, want zij weten wat er voor hen toe doet.”

Inwoners stimuleren in gesprek te blijven

Er stonden nog meer groepsgesprekken gepland in Burgerhout. Maar door de strengere coronamaatregelen kunnen die voorlopig niet doorgaan. Toch wilde de gemeente de ervaringen van de inwoners niet laten liggen, die moesten worden gedeeld. Daarom staan die verhalen nu in het boekje ‘Burgerhout deelt: Ervaringen van en voor inwoners.’ Iedereen die tot nu toe al heeft meegedaan aan de groepsgesprekken krijgt er eentje.

De wethouder hoopt dat inwoners het boekje op de koffietafel leggen, zodat anderen het ook kunnen lezen. Of dat het boekje een makkelijke manier is om een gesprek met iemand aan te gaan. “We willen inwoners stimuleren om ook onderling ervaringen te blijven delen, juist in deze tijd. En we weten dat er nog veel meer verhalen te vertellen zijn en ervaringen te delen zijn om van te leren,” zegt Raaijmakers. “We gaan daarom door met het organiseren van gesprekken in Burgerhout zodra dit mogelijk is. Met en voor onze inwoners.”