Hoogerheide

Boerenprotestacties in Hoogerheide en Bergen op Zoom: ‘Geslaagde dag’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Geen wegblokkades en opstoppingen, maar muziek en streekproducten als kaas en worst. Bij het gemeentehuis van Woensdrecht in Hoogerheide kwamen maandag ruim 150 mensen samen voor een vreedzame demonstratie tegen de stikstofmaatregelen.

Maandagochtend verzamelden lokale boeren zich voor het gemeentehuis in Hoogerheide. Ze wilden, op een vreedzame manier, aangeven dat de rek eruit is. Tijdens de demonstratie gingen een aantal boeren, raadsleden, wethouder Schuurbiers en burgemeester Adriaansen het gesprek met elkaar aan. Er is afgesproken dat in de gemeenteraad van 12 juli een motie wordt voorgelegd, voorbereidt door de raadsleden en in samenwerking met de boeren.

Ook is er afgesproken dat op korte termijn boeren, ambtenaren en bestuurders bij elkaar komen, om in kaart te brengen waar de kansen voor Woensdrecht liggen. Met deze uitkomsten kan vervolgens het gesprek worden aangegaan met de Provincie. ”Het doel dat we hadden is hier zeker behaald”, vertelt initiatiefnemer Lauran Goense. ”De gesprekken met de gemeente, de massale opkomst. Echt een geslaagde dag.”

Door naar Bergen op Zoom

Na de actie in Hoogerheide vervolgden een groep demonstranten met zo’n 38 tractoren hun weg naar Bergen op Zoom. Daar ging een groepje van zes afgevaardigden het gesprek aan met burgemeester Petter. Volgens varkenshouder en ZLTO-voorman Jos Naalden is de ontmoeting ‘’constructief en goed verlopen’’. Petter toonde begrip voor de positie van de agrariërs. De lokale ZLTO wil ook de raadspolitiek in stelling brengen. Daarom biedt Naalden namens de boerenorganisatie dinsdagavond de raadsleden een actiepamflet aan.