West-Brabant

Bokkenpootjes vertrokken naar World Scout Jamboree in Amerika

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Scoutinggroep Bokkenpootjes is zondagnacht vanuit Bergen op Zoom vertrokken naar de World Scout Jamboree in de Verenigde Staten. De Jamboree is een kamp voor scouts uit de hele wereld en wordt eens in de 4 jaar gehouden, steeds in een ander land.

De Bokkenpootjes zijn jonge scouts uit het zuidwesten van Nederland. Ze komen onder andere uit Roosendaal, Terneuzen en Zierikzee. In de Verenigde Staten komen ze samen met scoutinggroepen uit meer dan 150 landen. Renske Schut is één van de begeleiders van de Bokkenpootjes. “We vertrekken zo meteen met 39 deelnemers richting Brussel om vanaf Brussel te vliegen naar Amerika, Washington. En daarvandaan gaan we met de bus naar West-Virginia, waar we met 40.000 scouts de Wereld Jamboree gaan beleven.”

Eén keer in je leven

De Bokkenpootjes is geen gewone scoutinggroep. Deze jongeren zijn speciaal bij elkaar gekomen om mee te kunnen naar de Verenigde Staten. “Je mag één keer in je leven meedoen aan een Jamboree, als je tussen de 14 en de 18 bent,” legt Schut uit. “Wij gaan met de Bokkenpootjes, 17 jongens en 18 meisjes. Wij hebben elkaar 2 jaar geleden voor het eerst ontmoet, allerlei kennismakingsactiviteiten gedaan. Toen waren ze nog een stuk jonger, nu zijn ze allemaal tussen de 14 en de 18. In die 2 jaar zijn we echt gegroeid naar een groep, van 36 losse individuen naar echt een groep die voor elkaar door het vuur gaat en doet wat ze moeten doen met elkaar.”

‘Unlock a new world’

Het wordt voor de Bokkenpootjes een heel avontuur. En dat past goed bij het thema van deze World Scout Jamboree. “Dit is de 24e Jamboree die wordt georganiseerd en het thema in Amerika is ‘Unlock a new world’, dus inderdaad echt ‘ga een andere wereld ontdekken’. Dus dat gaan we doen,” aldus Schut.

Veel nieuwe dingen ontdekken

En dat is best spannend, moet één van de jonge Bokkenpootjes, Indy Persijn, toegeven. “Ja, ik ben er wel zenuwachtig over, want het is natuurlijk wel anders dan de standaardvakantie met je ouders en met je familie. Want nu zijn zij allemaal niet mee en zijn er wel veel onbekende mensen. Die heb je natuurlijk wel in de afgelopen tijd leren kennen, maar het is niet het bekende en dat maakt het wel extra spannend,” vertelt ze. Maar ze heeft er natuurlijk wel veel zin in. “Ik verwacht er juist wel heel veel van, omdat het juist onbekend is. En dan is het heel veel ontdekken. Da’s wel wat ik verwacht: heel veel nieuwe dingen ontdekken wat eigenlijk niet normaal is.”

Andere culturen ontmoeten

Het gaat Indy niet eens alleen om alle leuke evenementen die er gehouden worden tijdens de World Scout Jamboree. Het gaat om de mensen. “Er zijn allemaal verschillende activiteiten op het terrein. Dan kan je denken aan klimmen, raften en ziplinen. Maar vooral ook andere culturen ontmoeten. Want er zijn mensen van over de hele wereld.  En da’s normaal nooit, dat er op één plek allemaal jongeren van over de hele wereld zijn. Dus da’s vooral waar ik naar uitkijk en wat ik heel graag daar wil doen is communiceren met andere mensen.”

Sterk team

De contacten met anderen is ook wat Dennever Kools zo aanspreekt. Hij is een Bokkenpootje, net als Indy. En ook hij kijkt uit naar de ontmoeting met andere scouts. “De helft kent elkaar en wie elkaar niet kent, wil je leren kennen.” Die verbondenheid voelt Dennever nu al met de andere Bokkenpootjse. “Ook buiten de Jamboree om hebben we nog heel veel contact, niet alleen op de kampen. Dus iedereen is er bij betrokken. Als er iemand jarig is of zo, nodig je ze allemaal uit. Vorige week zaten we met z’n allen bij iemand op z’n verjaardag. Daarom vind ik persoonlijk dat we zo’n sterk team zijn. Want de leiding is ook perfect: ze doen van alles voor je. Vier begeleiding, uit allerlei verschillende kanten: medisch, maar ook mensen voor het vervoer, dus eigenlijk alles wat je kunt bedenken.”

Vanuit Nederland gaan er in totaal ruim duizend scouts naar de Verenigde Staten. De World Scout Jamboree is dit jaar van 22 juli tot en met 2 augustus.