Bergen op Zoom

Bolwerkbewoners willen geen beweegroute voor de deur: ‘Hier zit niemand op te wachten’

De bewoners van het Bolwerk willen geen beweegtoestellen voor jongeren voor de deur. (Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Een groep bewoners van het Bolwerk in Bergen op Zoom is ‘not amused’. Ze willen dat de Bergse gemeenteraad afziet van de aanleg van een beweegroute in het middengedeelte van de parklaan. De 28 beweegtoestellen voor met name schoolgaande jongeren zouden het straataanzicht verstoren, vinden ze. Ook verwachten de bewoners overlast rondom de toestellen, “met name ‘s nachts en in de weekends.”

Namens de verontruste groep sprak buurtbewoner Van Miert de raadsleden donderdagavond toe. “Ruim vijftig woonadressen op het Bolwerk zijn faliekant tegen”, aldus Van Miert. “Geen enkele bewoner is vóór plaatsing van de toestellen, de enkeling die wel voor is woont niet op het Bolwerk.” De beweegroute loopt van west naar oost, tussen de scholen MollerJuvenaat en ‘t Rijks. Tijdens een inspraakavond kregen de bewoners alle voordelen van de route uitgelegd, aldus de inspreker. Jongeren zouden meer gaan bewegen en dat is beter voor hun gezondheid.

Kunstwerken

Maar de bewonersgroep is niet overtuigd. “Dergelijke apparaten horen niet in een woonstraat thuis, en al helemaal niet in een beschermd stadsgezicht.” Het middengedeelte maakt bovendien al deel uit van een toeristische route van kunst in de openbare ruimte, merkt de woordvoerder op. Van Miert zegt met het protest namens álle Bolwerkbewoners te spreken. “En als een hele straat tegen is, dan moet de raad wel érg goede argumenten hebben om deze bezwaren opzij te schuiven.”