Bomen groene bufferzone in Klundert gekapt: buurtbewoners klagen over geluidsoverlast
In een aantal van de groene bufferzones tussen Klundert en het industriegebied zijn een hoop bomen weg. Het ging om zieke Essen. Toch zijn bewoners geschrokken, want de groene stroken dienen ook als geluidswal. Nu de bomen weg zijn horen zij de windmolens en bedrijven, terwijl dat eerst niet of minder was.
Hein Römer woont vlak achter één van de bufferzones in Klundert. Samen met een aantal andere bewoners is hij verrast over de vele bomen die zijn gekapt. “Het geluid dat er was, zat op een normaal niveau. Na de kap is dat duidelijk toegenomen”, zegt Römer. Vooral de momenten waarop het geluid harder is door bijvoorbeeld sirenes of locomotieven. “Voorheen was dat aanzienlijk minder.”
Raadslid voor Uw Moerdijk Anton Huijzer is met de zorgen van de bewoners aan de slag gegaan en heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur. “Het is de overgangsbuffer tussen het industrieterrein Moerdijk en de kern Klundert waarmee een natuurlijke groene geluidswal werd gevormd”, legt Huijzer uit. “Het feit dat de bewoners voorheen de wieken van de windmolens niet of nauwelijks hoorden en nu wel, geeft een hele andere belevenis voor de mensen in de tuin.”
Afspraken
Staatsbosbeheer beheert de groene bufferstroken. Huijzer vroeg in zijn vragen aan de gemeente of er afspraken gemaakt waren met Staatsbosbeheer. “Om de functie helder te krijgen. Is het puur onderhoud of wordt er ook rekening gehouden met de natuurlijke afscherming van het industriegebied?”, vroeg het raadslid zich af.
Uit de antwoorden van de gemeente blijkt dat er geen afspraken gemaakt zijn over de functie van de groene stroken. “De bijeffecten van de strook zijn dat het ook een stukje natuurlijke afscherming van geluid is. Er zijn geen exacte afspraken gemaakt om dat in stand te houden”, licht Huijzer toe.
Wel is er vorig jaar een bijeenkomst geweest waar Staatsbosbeheer heeft uitgelegd wat de bedoeling van de kap was. Er stonden namelijk zieke bomen die weg moesten. “Het plan beperkte zich tot de zieke bomen en de gezonde bomen zouden blijven staan, maar nu zijn ook die gekapt”, zegt Römer. Het zou volgens de dorpsbewoner beter zijn als er in delen was gekapt en vervolgens nieuwe bomen voor terug kwamen.
Stadstafel
Bij die bijeenkomst was de Stadstafel niet betrokken, waardoor de opkomst vrij laag was onder de bewoners. Had de Stadstafel er wel bij betrokken geweest, dan had de opkomst beter geweest menen beide mannen. “De bekendheid was er nu niet en als die er wel was geweest, was het ongetwijfeld anders afgelopen”, zegt Huijzer.
.kader-content {
background-color: #f2fff4;
padding: 20px;
margin-block: 1.25em;
color: var(–color);
–color: #555555;
–color-h2: #333333;
–color-h3: #333333;
–color-link: #000000;
–tw-prose-bullets: rgb(0 222 1);
}
.dark .kader-content {
background-color: rgb(51 65 85);
–color-h2: #fff;
–color-h3: #fff;
–color-link: #fff;
–color: #fff;
}
.kader-content h2 {
color: var(–color-h2);
}
.kader-content h3 {
color: var(–color-h3);
}
.kader-content a {
color: var(–color-link);
}
In een reactie laat Staatsbosbeheer weten dat er de afgelopen jaren veel bomen zijn gekapt rondom Klundert, omdat deze ziek waren. Het ging om Essen die leden aan ‘Essentaksterfte’ waarbij de boom niet herstelt en dood gaat. Op dat moment is de kans groot dat de boom omvalt. Ook zijn er Populieren gekapt, omdat deze al dertig jaar stonden en rijp voor de kap waren. Om te voorkomen dat er in korte tijd twee keer gekapt moest worden, zijn deze bomen ook meegenomen.
Wat nu?
Op de plek waar bomen zijn gekapt staan inmiddels kleine wilgentakken en Populieren. Volgens Staatsbosbeheer groeien deze snel genoeg en zorgen ze voor een dicht dak boven de grond. Daardoor kunnen er een stuk minder brandnetels en bramen groeien. Later komen er ook nog nieuwe loofbomen.
Volgens Römer zou een aardewal ook voldoende werken tegen de geluidsoverlast. “Er zijn wel eens metingen gedaan voor zo’n geluidswal, maar dat was heel duur”, vertelt hij. Die plannen zijn dus niet doorgegaan.
Het kwaad is al geschied. Maar volgens Huijzer kan snelgroeiend groen zorgen dat het herstel van de bufferzone niet jaren gaat duren. “Het allerbelangrijkste is dat op meerdere plaatsen in Klundert het groen gewaardeerd wordt. Vanwege de geluidsfunctie en omdat die zoveel moet blijven. Daar zouden met Staatsbosbeheer prima afspraken over gemaakt kunnen worden”, sluit Huijzer af.