Bergen op Zoom

Bos Bergen op Zoom-Zuid gespaard: 380 kV-leiding definitief ondergronds

Han Verbeem Han Verbeem

Het leek er enkele jaren geleden nog op dat tientallen hectare bosgrond in Bergen op Zoom-Zuid moest wijken voor nieuwe elektriciteitsmasten van het 380 kV-hoogspanningstracé. Maar uiteindelijk is TenneT akkoord met een ondergrondse oplossing voor dit deel en daarmee blijft het bos gespaard. De raadscommissie kon woensdagavond daarom akkoord gaan met het inpassingesbesluit – en de complimenten waren niet van de lucht: “Samenwerking loont!” Dat beaamde ook wethouder Jacobs.

Compliment aan actievoerders

Na lang onderhandelen en lobbyen gaat de nieuwe leiding door een bestaande ondergrondse leidingstraat, en daarmee is het plaatsen van nieuwe masten en het kappen van bos op dit tracédeel niet meer nodig. Sander Siebelink (LL) deelde vooral een pluim uit aan de inwoners en leden van belangengroepen. Tegen de kap is intensief actie gevoerd en dat heeft geleid tot dit besluit, merkte Siebelink op: “De politiek heeft laten zien dat met goed samenspel en luisteren naar insprekers ook het nodige is te bereiken.”, sprak hij in de commissie. “Zeker compliment voor de mensen die er uit natuuroverwegingen bij betrokken zijn.”

Verdeelstation

Maar hoe zit het straks bij het verdeelstation dat er moet komen, merkte Joey van Aken (PvdA) op. “We moeten kijken waar we zaken kunnen bundelen”, vulde Siebelink hem aan. “Het verdeelstation moet zo dicht mogelijk bij windmolens maar zo ver mogelijk van bewoners komen.”

Tussenbesluit

Alle overige fracties spraken lof over het tussenbesluit. “Het ondergronds gaan op dit trajectdeel ontziet de natuur en de woonomgeving. Daar zijn we blij mee”, reageerde Peter van den Ouden (GroenLinks). Maar het 380 KV-tracé kent nog steeds tientallen kilometers bovengrondse kabels en daarin dreigen vogels verstrikt te raken. “Wat kunnen we zien om slachtoffers onder de vogels langs de hoogspanningskabels te voorkomen,” aldus Erik Verbogt (CDA). Wethouder Jacobs beloofde dit als aandachtpunt mee te nemen bij de zienswijze die het college indient op het tracébesluit.

Nog niet voltooid

Het nieuwe hoogspanningstraject dat loopt van Zeeland naar Tilburg is nog lang niet voltooid, merkte Joost Pals (Lokaal Realisme) op, maar: “Hier is in elk geval een mooi tussenresultaat bereikt.” Dat is waar, sprak SP-raadslid, maar deze benadrukte wél: “We zijn er nog lang niet!”