Bergen op Zoom

Boswachter bezorgd over jeugd in de natuur

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Met hulp van enkele collega-boa’s heeft boswachter Erik de Jonge maandagavond een groep jongeren weggestuurd uit kwetsbaar natuurgebied. De jongeren dachten daar ongestoord te kunnen chillen, maar dat werd een dure grap voor het hardleerse gezelschap.

Een aantal van de jongeren was eerder die dag ook al beboet voor samenscholing in de Bergse binnenstad, vertelt de boswachter. Ze dachten in het donker, bij de vogelkijkhut in natuurgebied Markiezaat, rustig te kunnen zitten en zaten er onder meer te drinken. De Jonge: “Ze hadden er een aardige bende van gemaakt.” Hij ontdekte dat, nadat er een melding was binnengekomen over de groep.

Meer overtredingen

Het is volgens De Jonge goed merkbaar dat jongeren niet naar school gaan en zich steeds meer beginnen te vervelen. Het aantal overtredingen ligt boven het gemiddelde. En dat ondanks alle oproepen om uit de natuur te blijven, zéker in groepsverband.

“We zitten nu midden in het broedseizoen”, klinkt het bezorgd. “Dan kun je geen verstoring hebben.” Nog los van de veiligheid en gezondheidsrisico’s is het de boswachter vooral te doen om het beschermen van de kwetsbare natuur. Voor hun onverantwoorde gedrag hebben de jongelui ieder een boete van 110 euro gekregen.