Roosendaal

Bouw bioscoop Roosendaal gaat door ondanks protesten omwonenden

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De bouw van een bioscoop aan de Nieuwstraat in Roosendaal gaat door. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt, omdat ze bang zijn voor verkeersoverlast en parkeerproblemen.

Ook de politieke partijen SP en VLP willen weten of de problemen met de verkeersveiligheid in de Nieuwstraat zijn opgelost. Dat blijkt uit vragen die ze hebben gesteld aan burgemeester en wethouders. De nieuwe bioscoopbezoekers komen bij de drukte van het vlakbij gelegen theater De Kring.

Frustratie

In juli zijn er bijeenkomsten geweest met omwonenden over een nieuw integraal verkeersplan voor de Nieuwstraat. De bewoners hebben daarna ook zelf plannen gemaakt en aangeboden aan de gemeente Roosendaal. Arnold Helmich woont in de Nieuwstraat en is woordvoerder namens de buurtbewoners. Volgens hem heeft de gemeente nooit gereageerd op het alternatieve plan. “Dat is frustrerend. We hebben er veel tijd in gestoken.”

Helmich snapt dat niet alle wensen van de bewoners ingewilligd kunnen worden. “Maar laat ons dan weten wat wel kan en wat niet. We hebben niets meer gehoord, zelfs geen mailtje.” De SP en VLP willen weten of de gemeente nog overleg heeft gehad met de omwonenden, voordat de bouwvergunningen zijn afgegeven. Of dat er inderdaad geen contact meer is geweest.

Verantwoording

Helmich vraagt zich af hoe de gemeente nu alles gaat invullen. “De bioscoop, daar ontkomen we niet aan. Maar wat gebeurt er met het verkeersrapport, met ons wensenlijstje, met de verkeersveiligheid?” Hij beseft dat de buurtbewoners niet heel veel meer kunnen doen. “We moeten naar de politiek. Die moeten de wethouder ter verantwoording roepen.”

Bij de SP en VLP vinden de Nieuwstraters gehoor. De partijen willen weten wat Roosendaal heeft gedaan met de ideeën van de omwonenden. De SP en VLP vragen zich af of alle veiligheidsrisico’s nu zijn opgelost. En of er in het definitieve verkeersplan voldoende rekening gehouden gaat worden met de wensen van de bewoners.

Parkeervergunning

Wethouder Cees Lok heeft gezegd dat er voor de bewoners misschien wel parkeerruimte geregeld kan worden achter theater De Kring. Ze zouden dan een parkeervergunning krijgen. Maar in de plannen die stedenbouwkundige Riek Bakker maakte voor de Roosendaalse binnenstad, wordt die parkeerruimte vervangen door groen. De SP en VLP willen weten of zo’n parkeervergunning op langere termijn wel een oplossing is voor de bewoners van de Nieuwstraat.