Roosendaal

Bouw uitbreiding Jan Tinbergen College begonnen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het JTC, het Jan Tinbergen College, in Roosendaal is hard toe aan uitbreiding. Maandag kon de bouw van het nieuwe deel eindelijk officieel beginnen.

Burgemeester Jacques Niederer gaf het officiële startsein. Als de uitbreiding klaar is, zitten alle leerlingen voortaan op één plek. Tot grote tevredenheid van rector Charles van Wettum. “We hebben 1600 leerlingen op het moment. Ons prachtige hoofdgebouw dat er sinds 2012 staat, is geschikt voor ongeveer 1200. Dus we hebben gewoon tekort aan vierkante meters. Dat betekent: op dit moment zit onze MAVO bovenbouw op de Azaleastraat, da’s een kilometer verderop. Da’s een behoorlijk oud gebouw en een beetje uitgeleefd. Het was nodig aan vervanging toe.”

Zo’n 6 miljoen euro

De uitbreiding van het JTC is geen kleine klus, dat beseft Van Wettum maar al te goed. “Het is een redelijk fors project: het is ongeveer 2800 vierkante meter, een miljoentje of 6 denk ik alles bij elkaar en in de ontwerpfase zij er 4-5 partijen bij betrokken.”

Ook burgemeester Niederer is blij dat het hoofdgebouw van het JTC wordt uitgebreid. “Het was al te klein toen het gebouwd werd en nu vind dan de uitbreiding plaats specifiek voor de leerlingen van MAVO. En die hebben straks, volgend jaar zomer, weer een prachtig up to date onderkomen waar ze kunnen werken aan hun toekomst. Dus dat is heel belangrijk voor Roosendaal, heel belangrijk voor deze school en nog belangrijker voor de leerlingen.”

Roosendaal studentenstad

Roosendaal heeft het druk met bouwen en opknappen van de middelbare scholen. Wethouder René van Ginderen somt op wat er zoal op stapel staat: “JTC had altijd te maken met een aantal locaties. Nou, dat komt nu allemaal op één plek. Dus dat komt, denk ik, het onderwijs alleen maar ten goede. En ja, kijken we iets verder in Roosendaal, dan worden straks ook nog de plannen van het Norbertus Gertrudis aan de Lyceumlaan ook een heel mooie uitbreiding. Vervolgens het Da Vinci, dat is nog niet eens zo heel erg oud, eigenlijk nog een vrij jong qua gebouw. Nou dan staat straks het voortgezet onderwijs er goed op.”

Maar het houdt niet op bij het voortgezet onderwijs. “Kijk ook heel even wat er gebeurt op het gebied van het MBO onderwijs: Curio die hier gevestigd is, vervolgens de Associate Degrees Academie ook nog een vrij jonge opleiding waarbij we ook zien dat de aantallen studenten toenemen. Ja, dan kun je toch echt wel gaan spreken van Roosendaal studentenstad,” vult Van Ginderen trots aan.

Burgemeester Niederers allerlaatste klus

Dat burgemeester Niederer de start van de nieuwbouw zelf kwam doen, was bijzonder. Want eigenlijk had Niederer donderdag al afscheid genomen als burgemeester van Roosendaal. Voor het JTC deed hij toch nog één keer de ambtsketen om. “Wat de toekomst brengt, we gaan het zien, maar voor nu was dit mijn laatste handeling. Ik vond het ook leuk om nog na mijn afscheid dit te doen, omdat ik een heel speciale band heb opgebouwd in al die jaren met de rector, de heer Van Wettum. Dus dan is dat dubbel zo leuk om dat nog een keer te doen.”

Toch was dit echt het laatste, benadrukt Niederer. “Maar nu is het dan genoeg geweest. En hang ik de ambtsketen niet aan de bomen, maar ik berg ‘m veilig op, zodat ie glimmend klaarligt voor mijn opvolger Han van Midden.”

Schooljaar 2020-2021 in nieuw pand

Het nieuwe gebouw van het JTC moet volgend jaar zomer klaar zijn. Als alles goed gaat, kunnen dus alle leerlingen in het schooljaar 2020-2021 bij elkaar in één schoolcomplex. Op de website van het JTC kun je meer informatie vinden over de nieuwbouw, bijvoorbeeld over de duurzame keuzes die gemaakt zijn.