Bergen op Zoom

Bouw van groene en duurzame wijk Bergse Buren gaat volgend jaar van start

Anouk Houweling Anouk Houweling

Woningcorporatie Stadlander en ERA Contour hebben donderdag een realisatieovereenkomst getekend voor het bouwproject Bergse Buren. De plannen voor de wijk zijn nu uitgewerkt en dat betekent dat de bouw kan beginnen. In totaal komen er 114 huizen, waarvan 28 koopwoningen en 86 huurwoningen.

De wijk Bergse Buren is de eerste fase van het plan Schelde Balkon. Projectontwikkelaar Robert Huisman van ERA Contour is blij met de ondertekening. “We weten wat we moeten maken dus de bouwvoorbereidingen gaan nu van start”.

In de nieuwe wijk komen 114 huizen. Daarvan zijn er 28 koopwoningen en 86 huurwoningen. “Het wordt een mix van huur en koop door elkaar, waardoor we de diversiteit in de wijk kunnen versterken”, vertelt Kimberley Willems, vastgoedontwikkelaar bij Stadlander. Ook komen er verschillende soort woningen te staan. Dan moet je denken aan eengezinswoningen, twee-onder-een-kap en levensloopwonigen. “Een wijk voor iedereen”, zegt Huisman.

Woningen zijn energieneutraal

De nieuwe huizen worden duurzaam. Ze zijn voorzien van warmtepompen en energie-units. “De koopwoningen zijn bijna energieneutraal en de huurwoningen zijn nul op de meter”, vertelt Huisman. De zonnepanelen die bij de huurwoningen op de daken liggen, leveren dan precies genoeg stroom om de bewoners te voorzien. “Zo kunnen mensen met een iets kleinere portemonnee ook naar een duurzame woning verhuizen”, legt Willems uit.

Naast de duurzame huizen is er ook gedacht aan de omgeving. In de wijk komen verschillende stukken groen. “We merken dat er meer behoefte aan is vanwege de klimaatverandering”. Er komt een wadi die door de wijk heen loopt om grote regenval in korte tijd op te vangen. “Zo hoeft niet alles meer door de riolering worden afgevoerd.”

Opleveren gebeurt in fases

Stadlander hoopt eind dit jaar óf begin volgend jaar een omgevingsvergunning te hebben. De start van de bouw staat voor eind maart volgend jaar gepland. “Dan zullen in het laatste kwartaal van 2022 de eerste woningen worden opgeleverd”, zegt Willems. Het opleveren gebeurt daarna in fases. In april 2023 verhuizen de laatste bewoners naar hun nieuwe woning.