Roosendaal

Bouwbedrijf ASK Romein failliet, honderden banen op het spel

De vestiging van ASK Romein in Roosendaal (foto: Omroep Brabant).

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Bouwbedrijf ASK Romein International B.V. uit Roosendaal is dinsdag failliet verklaard. Het bedrijf had eind vorige week al uitstel van betaling gevraagd en gekregen. Het faillissement gaat om de vestigingen in Roosendaal, Katwijk (Zuid-Holland) en Sluiskil (Zeeland).

De oorzaak van het faillissement moet worden gezocht in verliezen uit het verleden en het uitblijven van betalingen door opdrachtgevers.

De buitenlandse vestigingen van het bedrijf vallen buiten het faillissement, zo is te lezen op de website van de curatoren Leonard Bijlsma en Ruud Hermsen. Uit de mededeling is niet direct duidelijk hoeveel werknemers bij de bankroete onderdelenwerken. Bij heel ASK Romein werken ruim vijfhonderd mensen.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen door het faillissement hun baan gaan verliezen. Ook is onbekend of het bedrijf een doorstart gaat maken of in afgeslankte vorm verder gaat. Vakbonden en curatoren waren dinsdagavond niet bereikbaar.

Geschrokken en verdrietig

Het slechte nieuws werd dinsdag tijdens een bijeenkomst op het bedrijf in Roosendaal aan het personeel bekendgemaakt, meldt Omroep Brabant. Daarbij waren bijna driehonderd medewerkers aanwezig. Volgens sommige aanwezigen reageerden meerdere mensen geschrokken en verdrietig. Veel mensen werken al meer dan dertig jaar bij het bedrijf.

Miljoenenverliezen

In het jaarverslag over 2021 schreef ASK Romein al dat bepaalde projecten uit dreigden te monden in miljoenenverliezen. Zo zou het verlies op de bouw van een Deens datacenter in totaal 22,8 miljoen euro bedragen, onder andere door tegenvallers tijdens de coronapandemie.

In hetzelfde verslag schrijft het bedrijf in twee juridische procedures verwikkeld te zijn over de sterk oplopende kosten rond de bouw van datacenters, waarbij de claims van het Roosendaalse bedrijf opliepen tot ruim 30 miljoen euro. De projecten liepen volgens het bestuur van ASK Romein veel vertraging op door onenigheid tussen de opdrachtgever en de hoofdaannemer.

Distributiecentrum Jumbo

Supermarktketen Jumbo, waarvoor ASK Romein aan een nieuw distributiecentrum werkte, liet eerder aan het AD weten dat de financiële problemen geen gevolgen hebben voor de bevoorrading van supermarkten.

ASK Romein International B.V. was actief in bouwprojecten. staalbouw en bruggenbouw. Volgens de website was het bedrijf betrokken bij de bouw van distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn en de logistieke centra in Roosendaal, Eindhoven en Waalwijk. Ook de Essent Energiecentrale in Moerdijk werd door het bedrijf gerealiseerd.