Nispen

Bouwclub Baargseboan uit Nispen viert 55-jarig bestaan

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bouwclub Baargseboan uit Nispen viert dit jaar een belangrijk carnavalsjubileum. Baargseboan bestaat namelijk 55 jaar.

De Nispense bouwclub Baargseboan is druk bezig met het bouwen van de 55e carnavalswagen. Als je 55 jaar bestaat, is carnaval toch net weer even wat specialer dan andere jaren. Het bouwvirus is in die jaren overgedragen van generatie op generatie. Enkele bouwers van nu zijn kinderen van de oprichters.

Ook bij Mark Pas werd het carnavalsvirus overgedragen door zijn familie. Hij zit zelf al weer bijna 25 jaar bij de Baargseboan. “Mijn opa bouwde ook altijd carnavalswagens en het is gewoon leuk om te doen. Om iets creatiefs weg te zetten, dat de mensen met carnaval komen kijken van ‘wat heb je inmiddels gebouwd met z’n allen’. Het is ook een stukje gezelligheid en dat spreekt de mensen gewoon aan.”

Bouwjaar 1965

Pas heeft dus een groot deel van de geschiedenis van Baargseboan meebeleefd. “De club is ontstaan in 1965. Dat was vroeger in het dorp Nispen. Daar komt de Baargseboan vandaan, dat is ook een straat in Nispen. Dat waren allemaal wijken die vroeger met de optochten meededen. En één van de bouwers die nog steeds hier actief is, onder andere zijn vader met een paar mensen zijn er ooit mee begonnen.”

Meedoen aan 4 optochten

Baargseboan bouwt de grote wagens niet alleen voor de optocht in Nispen, zo legt Pas uit. “We bouwen in principe altijd een beetje op motto’s van de dorpen waar we meerijden. We rijden al jaren 4 optochten. Roosendaal is altijd de eerste voor ons. Da’s ook standaard. Op zondag rijden we natuurlijk uiteraard in Nispen. Op maandag rijden we in Hoogerheide en op dinsdag in Wouw.”

Voor het ontwerp van de wagens proberen de bouwers altijd een combinatie te maken van de verschillende motto’s. “We baseren eigenlijk een beetje de wagen op Nispen-Roosendaal. En dit jaar is dat feest: 55 jaar! En het motto is in Roosendaal “Draai ‘t mar om’, maar ja, dat gaat niet. Het blijft 55,” zegt hij met een brede grijns en stralende ogen.

Open dag op 3 februari

De eerste zondag van februari is het open dag bij bouwclub Baargseboan. Het liefst ziet Pas dan ook wat bezoekers die mee zouden willen helpen bouwen. Want de club heeft nog maar 5 vaste leden. Ze krijgen wel eens een helpende hand van vrienden en bekenden, maar de vaste kern is erg klein. Dus nieuwe leden zijn van harte welkom. Ook buiten de open dag om.

Als je het werk en het enthousiasme van Baargseboan eens zelf wilt bekijken, dan kun je terecht op zondag 2 februari. De open dag begint om 13.11 uur. Je vindt Baargseboan samen met andere bouwclubs in de bouwloods aan de Kuisel in Roosendaal.