Hoogerheide

Brabantse Wal Festival opnieuw afgelast: ‘Pijlen gericht op 2022’

Sven de Laet Sven de Laet

Voor het tweede jaar op rij wordt het Brabantse Wal Festival afgelast. In april werd het evenement al verzet naar woensdag 1 september, maar met maximaal 750 bezoekers is het volgens de organisatie nog altijd niet rendabel om het jaarlijkse feest door te laten gaan. “Het is pijnlijk.”

Lang koesterde de organisatie goede hoop dat er alsnog het een en ander mogelijk zou zijn. “Maar helaas durfde het kabinet het niet aan om de maatregelen per 1 september al te versoepelen. En het maximum aantal bezoekers van 750 is te laag om op een financieel verantwoorde wijze het festival te organiseren.”

Ook frustreert het dat in België festivals mogen worden georganiseerd tot 75 duizend bezoekers.

De organisatie baalt overigens wel van de maatregelen. “Het meest pijnlijke is dat er geen enkele logica zit in de per sector sterk uiteenlopende regels. Ook frustreert het dat in België festivals mogen worden georganiseerd tot 75 duizend bezoekers.”

Vorig jaar werd het festival op alternatieve wijze gevierd. Toen konden inwoners van de regio op ZuidWest TV genieten van het Brabantse Wal TV Festival, waar bekende namen als de Alpenzusjes, Django Wagner en PartyfrieX optraden. Ook dat zal dit jaar niet gebeuren, omdat alle hoop was gevestigd op een ‘normale’ doorgang van het feest.

De nieuwe datum was bewust gekozen, omdat op 1 september een etappe van wielerkoers de BeneluxTour in Hoogerheide zou finishen. De organisatie benadrukt dat die wedstrijd wél doorgaat. “En wij richten onze pijlen nu vol op 2022.”