Huijbergen

Brabantse Wal verwelkomt tientallen Fiatjes 500: “zo’n klein dakje dat open kan, gewoon schattig”

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Er zijn weinig auto’s zo schattig als de kleine Fiat 500. En afgelopen weekend toerden er enkele tientallen over de Brabantse Wal. Fiatjes in allerlei kleuren bezochten mooie plekken in de regio vanwege een uitje van de Fiat 500 Club: de Brabantse Wal Rit.

Camping De Meet in Huijbergen was dit weekend de uitvalsbasis van de Fiat 500 Club. “We hebben een heel weekend georganiseerd,” vertelt Dick de Groot, organisator van de Brabantse Wal Rit. “En dan kunnen ze hier allemaal de mooie plekjes van de Brabantse Wal ontmoeten.” En ze, dat zijn de eigenaren van de tientallen Fiatjes 500 die meerijden. “Er zijn 54 inschrijvingen, maar d’r zijn er een paar kapot gegaan en sommige die rijden met anderen mee. Dus we komen ongeveer aan 50-51 Fiatjes.”

Compact, klein dakje wat open kan. ‘t Ziet er gewoon schattig uit

Het is een bonte stoet als de Fiat 500 Club voorbij trekt: blauw, knalgeel, groen, spierwit, vuurwagenrood. Sommige met een rieten koffertje achterop gebonden en een vlaggetje op de achterbumper. Zodra de zon doorkomt, vouwen de stoffen kappen naar achteren en rijden ze verder met open dak. Of eigenlijk, met open dakje. En juist dat maakt de Fiat 500 nu juist zo aantrekkelijk voor De Groot: “Ja de vorm, gewoon compact, klein dakje wat open kan. ‘t Ziet er gewoon schattig uit.”

Verhaal gaat verder onder de foto

Parkeerplaats vol met Fiat 500's met op de voorgrond een donkerblauwe, een rode, een witte en een okergele

Ook Ad Kostermans is lid van de Fiat 500 Club en blij dat hij zo’n autootje te pakken kon krijgen. En alleen maar, omdat zijn collega te groot was. “Toen ik bij het gemeentebedrijf werkte, had ik een collega en die zocht een autootje,” vertelt hij. “Die collega zegt tegen mij ‘Er staat er één bij Broerman aan de Halsterseweg. Maar ik ben een beetje te lang, ik kom er met m’n hoofd boven uit.’ Toen ben ik gaan kijken. En voor de prijs van 600 gulden heb ik toen dat Fiatje 500 meegenomen.”

Clubleden uit heel Nederland: “En één Belg: Pascal”

De vijftigtal Fiatjes trokken veel bekijks onderweg. En ze kwamen langs een flink deel van de Brabantse Wal. De Groot had er wel voor gezorgd dat er veel mooie en lekkere plekken bezocht werden. Want er reden mensen mee uit heel Nederland. “En één Belg: Pascal,” lacht De Groot. Op zaterdag bracht de rit hen via Zorgboerderij Den Hof in Halsteren naar de Oudlandse Hoeve in Steenbergen en via Fort de Roovere terug naar camping De Meet.

Op zondag trok de stoet via het Abdijbos in Ossendrecht naar de binnenstad van Bergen op Zoom. En onderweg was er tijd voor een bezoek aan de uitkijktoren bij de Kraaienberg en museum Den Aanwas in Ossendrecht. Via de Bergse Plaat kwamen ze allemaal weer voldaan terug op de camping. En dat alles natuurlijk over de leukste weggetjes en langs de mooiste natuur en bezienswaardigheden.

Het enigste rijdende exemplaar

De Fiat 500-eigenaren kwamen natuurlijk om te genieten van de Brabantse Wal. Maar onderweg genoten toevallige voorbijgangers natuurlijk ook van hen. Ze waren zelf ook een bezienswaardigheid. Da’s ook niet zo gek, als je bedenkt dat er heel bijzondere autootjes meereden. Zoals een knalrood exemplaar met witte kap. Geen Fiat 500, maar wel Italiaans, klein en uniek. “Dat is een Autobianchi van het type S. En die S, als u bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer gaat kijken, daar zult u er maar één vinden. Da’s het enigste rijdende exemplaar dat over de Nederlandse wegen gaat,” vertelt Kostermans enthousiast. “Daar ben ik ook heel trots op en die zal ook niet snel verdwijnen.”

Ad Kostermans in grijze broek en rode jas poseert bij zijn Autobianchi S, een vuurrode auto met witte kap
Ad Kostermans en de enige nog rijdende Autobianchi S van Nederland