Geen regio geselecteerd

Brand in Bergen op Zoom legt illegale sigarettenfabriek bloot

© Christian Traets Fotografie

Redactie Redactie

Door de brand op het industrieterrein in Bergen op Zoom, die maandagavond woekerde, is een illegale sigarettenfabriek aan het licht gekomen. Nadat de brand geblust was kwam de politie deze op het spoor. Het pand stond bij de politie al een tijdje aangeschreven als ‘verdacht’.

Tussen de rokende resten van het pand kwamen er dinsdagochtend vele duizenden sigaretten verpakkingen en machines tevoorschijn. “Toen de brand uitbrak zagen getuigen tien tot vijftien mensen het pand uitvluchten en deze hebben zich geen van alle gemeld bij de politie, en dat is verdacht”, zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. Beweerd werd dat de loods een XTC-lab zou moeten zijn maar omdat er geen explosies zijn geweest en er geen drugslucht was, wordt dat uitgesloten.

De politie ziet wel een soort trend in Nederland, er worden de laatste tijd veel illegale sigarettenhandeltjes geruimd. Daarbij werden in het verleden Oost-Europese of Zuid-Amerikaanse verdachten opgepakt. Drie weken geleden werden er in Dongen vijf Poolse mannen aangehouden voor een zelfde soort handel. Door deze zwarte markt lopen de EU-Lidstaten jaarlijks 10 miljard euro mis aan accijnzen.