West-Brabant

Bravis houdt 6,8 miljoen euro over, ondanks extra kosten coronacrisis

Witte banner met zwarte en rode tekst 'Bravis ziekenhuis' tegen een blauwe lucht en witte wolken

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Bravis ziekenhuis heeft vorig jaar 6,8 miljoen euro overgehouden. Dat is ongeveer hetzelfde als in de jaren ervoor. Bravis is er trots op dat het boekjaar 2021 is afgesloten met een positief resultaat. Vooral omdat er door de coronacrisis extra kosten waren. Maar die zijn opgevangen met financiële regelingen van de landelijke overheid.

“Het jaar 2021 was evenals 2020 een bijzonder jaar,” laat het Bravis ziekenhuis weten. “Het combineren van het verlenen van zorg aan patiënten met en zonder COVID-19 was en is een enorme uitdaging.” Bravis is dan ook heel tevreden dat het boekjaar 2021 toch een positief resultaat heeft opgeleverd van 6,8 miljoen euro. “Het ziekenhuis is trots dat dit rendement ondanks COVID-19 is behaald.”

Coronakosten opgevangen door het rijk

Het grote aantal coronabesmettingen begin 2021 zorgde er voor dat de gewone zorg moest worden afgeschaald. Het ziekenhuis kon die uitgestelde zorg in de zomer gedeeltelijk weer inhalen. Want toen daalde het aantal coronapatiënten. Maar de omikronvariant zorgde in de herfst voor een nieuwe golf besmettingen. En dus ook weer voor een afschaling van de gewone zorg. En dat kost geld. “Dankzij landelijke financiële regelingen heeft het Bravis ziekenhuis deze extra kosten kunnen opvangen,” aldus Bravis.

Het ziekenhuis houdt er rekening mee dat er ook in 2022 extra kosten zullen zijn door corona. En dat er nog gevolgen kunnen zijn voor de geleverde zorg. “De verwachting is dat COVID-19 in 2022 nog impact zal hebben op de patiëntenzorg en financiering,” zegt Bravis.

Nieuwbouw met vertrouwen tegemoet zien

Het is voor Bravis belangrijk om genoeg vermogen te houden en financieel gezond te blijven. Vooral vanwege de bouw van het nieuwe ziekenhuis op de Bulkenaar in Roosendaal. Die bouw zou in twee delen worden gedaan, maar er is voor gekozen alles toch in één keer af te maken. “De bouw start in 2026 en wordt afgerond in 2028. Dankzij het continueren van de positieve resultaten kan de nieuwbouw met vertrouwen tegemoet worden gezien,” laat Bravis weten.

Het ziekenhuis houdt op donderdag 23 juni een bijeenkomst ‘Bravis midden in de samenleving’. Op die bijeenkomst geeft het ziekenhuis uitgebreid tekst en uitleg over het financiële jaaroverzicht. En er is aandacht voor regionale samenwerking, de nieuwbouw en de duurzaamheid van Bravis.