West-Brabant

Bravis niet bezorgd over aanrijtijden, inwoners wel

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Binnenkort wordt de maximum snelheid verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur. Ambulances mogen harder rijden maar de vraag is of dat lukt op drukke snelwegen waar alle andere verkeer aan die nieuwe regels is gehouden. Bravis zegt zich geen zorgen te maken over de aanrijtijden die gehaald moeten worden. Er zijn echter inwoners die daar heel anders over denken.

Vorig jaar heeft het RIVM berekeningen gemaakt van de aanrijtijden in het verzorgingsgebied van Bravis. Dat leverde een gemiddelde ritduur op van 27 minuten, volgens een woordvoerder van het ziekenhuis ruimschoots onder de maximaal toegestane norm van 45. Er zijn echter ook delen van het volledige gebied, met name op Tholen, Sint Philipsland en onderin de gemeente Woensdrecht, waar dit niet wordt gehaald. Dat heeft de Geodienst Rijksuniversiteit Groningen eerder al in kaart gebracht.

Ongerust

De nieuwe maximum snelheid gaat volgens Bravis weinig verschil maken. Daar denken ze bij actiecomité Red Bravis Bergen anders over. Onder het motto ‘iedere seconde telt’ kunnen minimale verschillen wel degelijk gevolgen hebben, stelt Ine de Waal namens die werkgroep. De ongerustheid in juist die delen van het verzorgingsgebied is er zeker niet minder op geworden, legt ze uit.