West-Brabant

Bravis-patiënten trekken rolstoel en borstkolf uit automaat

Francisca Boone (SEH en CCU verpleegkundige) en Angela van Gurp (SEH verpleegkundige) proberen de hulpmiddelenautomaat in Roosendaal uit.

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het heeft wat weg van de snackmuur bij de FEBO. Patiënten van het Bravis in Bergen op Zoom en Roosendaal kunnen sinds woensdag, na een ziekenhuisbezoek of opname, medische hulpmiddelen uit een automaat ‘trekken’.

De automaat staat in de wachtkamer van de Spoedeisende Hulp. Nadat patiënten hun verzekeringsgegevens hebben ingevuld, kunnen zij hulpmiddelen als rolstoelen, krukken of een borstkolf direct uit de automaat trekken. De huur verloopt gratis via de zorgverzekeraar of zijn voor eigen kosten.

Niet meer naar thuiszorgwinkel

Ziekenhuisbedden kunnen ook via de automaat besteld worden. Als patiënten voor vijf uur bestellen, hebben ze hun benodigde hulpmiddel de volgende dag al in huis. Leverancier Medicura haalt de hulpmiddelen vervolgens thuis weer op.

Doordat de hulpmiddelenautomaat 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk is in de wachtkamer, hoeven patiënten niet meer naar een thuiszorgwinkel. Het Bravis ziekenhuis is het derde ziekenhuis in Nederland die deze service aanbiedt. “We zijn trots op deze innovatie,” aldus Marcel Elich, teamleider Spoedeisende Hulp.