Bergen op Zoom

Bravis richt speciale kamers in voor terminale coronapatiënten

Foto: Bravis

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Bravis ziekenhuis heeft een speciale kamer ingericht voor patiënten die het coronavirus niet gaan overleven. Bravis wil dat iedereen op een menswaardige manier afscheid kan nemen. In de speciale kamer kunnen deze patiënten hun laatste levensfase doorbrengen met dierbaren om zich heen.

In een ziekenhuis, zéker in coronatijden, is samen afscheid nemen van het leven niet eenvoudig. In het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom zijn twee speciale kamers ingericht om dat toch op een zo menswaardig mogelijke manier te kunnen doen.

Normaal gesproken liggen coronapatiënten op een éénpersoonskamer. Veel ruimte voor bezoek is er dan niet. Ouke Hoedemaker is manager zorgeenheid Longgeneeskunde. Ze legt uit: “Toch willen we ook de coronapatiënten die komen te overlijden een humane mogelijkheid bieden om afscheid te nemen. Daarom hebben we twee driepersoonskamers ingericht als palliatieve kamers, die wel groot genoeg zijn om meer dierbaren toe te laten. De mensen stellen dat op prijs.”

Huiselijke sfeer

De kamers zijn aangekleed met onder meer planten, kussens en boeken. Ook kun je er naar muziek luisteren. Je vindt er ook een Bijbel en de Koran. Voor de inrichting zijn meerdere giften binnengekomen. Een particulier schonk spontaan een nieuwe lamp en een bedrijf leende drie relaxstoelen uit.

Geestelijk verzorger Freijkje van Gennip: “In het ziekenhuis doet iedereen zijn uiterste best om mensen beter te maken. Dat lukt niet altijd. Dan wil je wel alles op alles zetten om patiënten zo menswaardig mogelijk afscheid te laten nemen. Hopelijk dragen deze kamers daar aan bij.”