West-Brabant

Bravis-ziekenhuis begint met inhaaloperaties: ‘Eind dit jaar weer op niveau van voor corona’

Een bariatrische ingreep op de OK in Bergen op Zoom

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Vanwege het coronavirus, zijn veel operaties de afgelopen tijd uitgesteld. Ook in het Bravis-ziekenhuis wachten nog zo’n duizend mensen op een medische ingreep. Patiënten kunnen vanaf 6 september terecht voor een inhaaloperatie.

Een groot deel van de wachtlijst moet voor het einde van het jaar zijn weggewerkt. Om dit te bewerkstelligen, worden twaalf operatiekamers op de hoofdlocaties in Roosendaal en Bergen op Zoom benut.

Maximale flexibiliteit

“Bij het indelen van de operaties hebben we gekeken naar de urgentie”, aldus Meike Mijland van de afdeling Integraal Capaciteitsmanagement. “Hoelang mag een patiënt medisch gezien nog wachten?” Op basis daarvan is een indeling gemaakt voor de planbare operaties.

Hiervoor wordt maximale flexibiliteit van de medewerkers gevraagd. “Dat heeft wel flinke impact op het personeel.” Bravis schaalt daarom op. Onder andere op de pre-operatieve screening en de polikliniek. Met het geplande inhaalschema is wel geprobeerd alle extra operaties tijdens ‘kantooruren’ te plannen, omdat het personeel – dat al zoveel overwerkt – niet nog meer extra uurtjes hoeft te draaien.

Coronapiek

Ook worden er extra IC-verpleegkundigen en -buddy’s opgeleid. Een mogelijke toename van coronapatiënten kan daardoor worden opgevangen. Mijland hoopt dat een coronapiek in het najaar uitblijft. “Dat kan opnieuw gevolgen hebben voor de planbare zorg en de inhaalzorg.” Voor nu geeft het personeel alles om uitgestelde operaties in te halen. “We verwachten eind dit jaar, begin volgend jaar weer op het niveau te zitten van voor corona. Samen gaat ons dat lukken.”