Bergen op Zoom

Bravis ziekenhuis lost tekort aan beschermingsjassen op

Foto: Bravis ziekenhuis

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het Bravis ziekenhuis heeft 4000 herbruikbare isolatiejassen laten maken. De jassen zijn uitwasbaar en daardoor telkens opnieuw te gebruiken. Bravis hoopt zo het tekort aan beschermingsjassen op te lossen.

Door het coronavirus is er een tekort aan beschermingsmiddelen. Dat geldt ook voor de beschermingsjassen die na gebruik worden weggegooid. Stefan Machielse en Mark Sijstermans kwamen op het idee om een herbruikbare jas te maken. “We raakten in gesprek met textielbedrijf Van Popering in Oud Gastel, dat mogelijkheden zag om de herbruikbare jassen te leveren en ateliers heeft in verschillende delen van de wereld,” vertelt Sijstermans.

Juiste materiaal

Het vinden van het juiste materiaal was nog even een zoektocht. “Allereerst dachten we aan een stof waar douchegordijnen van worden gemaakt, maar die is maar tot 30 graden wasbaar. Om het coronavirus te doden moet je op minimaal 65 graden wassen,” legt Sijstermans uit. De jassen zijn uitgebreid getest en goedgekeurd door de afdeling Hygiëne Infectie Preventie van het Bravis ziekenhuis. “Afgelopen donderdag ontvingen we de eerste 500 jassen.”

Besparing

De herbruikbare beschermingsjas levert ook een besparing op. “Een voorzichtige inschatting is dat we elke jas 75 keer kunnen wassen voordat ze vervangen moeten worden. Inclusief wassen komen we uit op een veel lagere stukprijs dan bij de wegwerpjassen. Zeker nu door de schaarste de prijzen daarvan gigantisch stijgen. We hebben al wegwerpexemplaren gezien die worden aangeboden voor 16 à 17 euro per stuk,” vertelt Sijstermans.

Dat de herbruikbare jassen duurzaam en goedkoper zijn dan de wegwerpproducten, is voor Sijstermans alleen maar een mooie bijkomstigheid. “Het belangrijkste is dat we voor onze personeelsleden de juiste bescherming hebben gevonden. Daar gingen we voor.”