West-Brabant

Braziliaanse coronavariant duikt op in ons land, en wel in West-Brabant

Raymon Mens Raymon Mens

West-Brabant heeft opnieuw de twijfelachtige eer om de eerste Nederlandse regio te zijn waar een nieuwe variant van het coronavirus wordt aangetroffen. Enkele weken geleden werd de Zuid-Afrikaanse mutatie voor het eerst in onze regio aangetroffen. Nu duikt ook de Braziliaanse variant op.

Door: Raymon Mens

Dat bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar aanleiding van berichtgeving door NRC. Het gaat om een of meerdere gevallen in een zorginstelling in West-Brabant.

Informatie nog schaars

Er is nog weinig informatie. Zo kon een woordvoerder niet zeggen hoeveel mensen er precies besmet zijn raakt met de nieuwe variant. Dat moet nog blijken uit een bron- en contactonderzoek van de GGD West-Brabant. Om welke zorginstelling het precies gaat, is ook onduidelijk.

De Braziliaanse besmetting werd opgemerkt bij de zogeheten Kiem-surveillance, waarbij wekelijks willekeurig monsters van virussen van een paar honderd positief geteste mensen worden bekeken. Het gaat niet om de P.1-variant, die in het noorden van Brazilië rond de plaats Manaus veel coronabesmettingen veroorzaakt, maar om de P.2-variant, die vooral in Rio de Janeiro circuleert. “Dat is een cruciaal verschil”, aldus de woordvoerder. De P.1-variant heeft namelijk drie “zorgwekkende mutaties”, de P.2-variant één.

Mogelijk besmettelijker

De virusvarianten uit Brazilië bevatten mutaties die het coronavirus mogelijk besmettelijker maken, net als de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. Die laatste twee werden in december voor het eerst in Nederland vastgesteld. De Britse variant veroorzaakt in Nederland inmiddels waarschijnlijk zo’n 20 procent van alle besmettingen en verdringt in hoog tempo het oorspronkelijke virus.

De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten zijn nog niet wijd verspreid en het RIVM spreekt van “geïsoleerde uitbraken”. Het RIVM meldde dinsdag bij de bekendmaking van de weekcijfers dat de Zuid-Afrikaanse variant veertien keer is vastgesteld in Nederland.