Breng je drumkunsten dagelijks op een hoger niveau met de Drumkalender
De drummers Peter van Aart uit Bergen op Zoom en Caio Bouwens uit Steenbergen hebben een speciale scheurkalender bedacht voor drummers: de Drumkalender. Dagelijkse oefeningen in verschillende muziekstijlen en moeilijkheidsgraden helpen je steeds beter te worden. De lessen zijn bedacht door acht bekende Nederlandse drummers. Eén van hen is ook muziekjournalist en hij heeft het aangevuld met verhalen en anekdotes.
Door: Marvin Sluiijter en Bianca van Vugt
Zijn gezicht begint te stralen als hij vertelt over de Drumkalender, een scheurkalender die drummers helpt met dagelijkse lessen. Peter van Aart uit Bergen op Zoom heeft zijn drum- en onderwijstalent ingezet om iets nieuws te maken. “We hebben iedere dag een drumoefening ontwikkeld met acht beroemde drummers of bekende drummers in Nederland. Met daarbij ook één journalist muziekjournalist met verhalen over drummers en anekdotes daarvan,” legt hij uit. “Dus eigenlijk krijg je iedere dag een inspirerende oefening om te studeren.”
Ontstaan dankzij de coronacrisis
Van Aart zegt niet voor niets ‘we’. Hij heeft de Drumkalender ontwikkeld met collega-drummer Caio Bouwens uit Steenbergen. Toen de cultuurwereld stil kwam te liggen door corona, gingen ze zelf meer componeren en lesmateriaal ontwikkelen. Zo konden ze toch bezig blijven, ook al konden ze niet optreden. “Dus toen dacht ik ‘als ik nou diverse mensen vraag uit uit de branche en als die nou allemaal een oefening zouden schrijven?’ En ik ga die bundelen?” legt Van Aart z’n denkproces uit.
Samen benaderden ze andere drummers om genoeg lesmateriaal te maken voor 365 dagen. Bekende namen uit de muziekwereld hebben meegedaan: Olaf Fase, Wim de Vries, Sherwin Kirindongo, Gijs van Straalen, Jeroen Vrolijk en Jean-Paul Heck. En natuurlijk hun eigen materiaal. Al met al werd het aardig wat. “En toen kwam ik eigenlijk op het idee van ‘Hoe tof zou dat zijn om dat iedere dag een andere oefening te doen?’ Misschien een scheurkalender maken?” lacht Van Aart.
Tekst gaat verder onder foto
Een beetje ervaring is wel handig
Als je een absolute beginner bent, is de Drumkalender misschien nog een beetje te hoog gegrepen. “Wat ervaring is wel handig inderdaad. Vanaf dat je een jaar of twee, drie achter je drumstel zit, kun je hier wel mee uit de voeten,” verwacht Bouwens. “En ja, alle niveaus komen voorbij. Dus zelfs als je al twintig jaar speelt, is het nog interessant.”
Bouwens vindt de scheurkalender lekker gevarieerd. “Je hebt de technische oefeningen. Je hebt wat lekkere ritmes en grooves. Je hebt verschillende muziekstijlen, dus wat jazz of wat latin. En het zijn allemaal korte, inspirerende stukjes om zelf misschien nog wat verder op te kunnen bouwen.”
Al 200 Drumkalenders verkocht
Geconcentreerd doet hij een oefening uit de Drumkalender voor. “Het is een oefening waarbij je dus de accenten van je hi-hat, de twee bekkens hier op elkaar, waarbij je die accenten eigenlijk verlegt naar de tweede achtste van de tel. Daardoor krijg je een heel ander gevoel in je ritme. Je bent het erg gewend om die accenten op de tel te leggen, maar in dit dit ritme leg je het juist na de tel.”
Tekst gaat verder onder foto
De reacties op de scheurkalender zijn positief. “Tot op heden hebben we er nu een kleine 200 verkocht. Dus dat gaat eigenlijk erg goed,” constateert Van Aart tevreden. En dat stimuleert ook om er ook voor 2022 eentje te maken. “We hebben er zoveel werk aan gehad om het voor te bereiden, ‘hoe maak je nou eigenlijk zo’n kalender?’, dat het eigenlijk bijna zonde is om het voor 2022 niet meer door te zetten. Dus daar gaan we zeker proberen.”
Online en in de winkel
Als je een Drumkalender voor 2021 wilt kopen of bestellen, kun je op een paar plekken terecht. Natuurlijk allereerst op de website van Van Aart en Bouwens zelf: www.drumkalender.nl. Maar de scheurkalender ligt ook bij boekhandel Quist in Bergen op Zoom, de Primera in Steenbergen en Muziekcentrum Van Gorp in Roosendaal. De Drumkalender kost 14,97 euro.