Nispen

Broers Jan (81) en Vic (79) zijn al 70 jaar lid van de harmonie van Nispen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wie de Harmonie St. Ceacilia uit Nispen kent, kent waarschijnlijk ook de broers Jan (81) en Vic (79) Brouwers. Ze zijn namelijk al 70 jaar lid van de muziekvereniging. Iedere dinsdagavond oefenen ze nog bij hun muziekvereniging in café De Gouden Leeuw in Nispen. “Zo blijf je onder de mensen hè.”

Jan was 11 toen hij bij de harmonie begon en Vic was 9. “Het moest van onze vader”, bekent Vic. “Hij zat zelf ook bij de harmonie. Op een dag zei hij: ‘Wordt het niet eens tijd dat jullie ook bij de harmonie gaan?’ Nou, dat hebben we toen maar gedaan.” Vader Brouwers zat al sinds de oprichting van de muziekvereniging bij de harmonie. Dat is precies 100 jaar geleden. “Zonder hem hadden wij misschien nooit muzikant geworden.”

De broers kregen een paar oude klarinetten. “Die waren van vóór de oorlog”, vertelt Jan. “Dan weet je ook wel wat voor instrumenten dat waren hè. Zo zijn wij begonnen.” Er kwam een korte onderbreking, want beide mannen moesten in dienst. “Maar ook daar heb ik bij een harmonie gezeten hoor”, zegt Jan geruststellend.

Zo lang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik doorspelen.

Volgens Vic houdt hij het al zo lang vol bij de harmonie omdat hij zo geniet van alle contacten die hij opdoet. “Je bent hierdoor lekker onder de mensen, en je maakt samen muziek.” Stoppen zit er voor beide heren voorlopig dus echt nog niet in. “Zo lang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik doorspelen”, zegt Jan vastberaden.

Op de vraag in welk opzicht de harmonie het meeste veranderd is in de loop der jaren geven de broers hetzelfde antwoord: in diversiteit. “Vroeger was de harmonie echt een mannenclub”, zegt Jan. “Er zijn steeds meer vrouwen bijgekomen.” Vic vult aan: “Ik denk dat er ondertussen meer vrouwen dan mannen bij de harmonie zitten zelfs. Of misschien is het fiftyfifty.”

Volgens mij is een jubileum als deze vrij uniek.

Afgelopen november zijn Jan en Vic gehuldigd tijdens een feestelijke avond. “En we zijn toen ook begonnen met de viering van ons 100-jarig bestaan”, vertelt Leonie Denissen. Dit andere bijzondere jubileum wordt een volledig jaar gevierd. “We verkopen bijvoorbeeld speciaalbierpakketjes, en in mei gaan we op een cruiseschip van de Holland America Line spelen.”

“Ik vind het erg bijzonder dat Jan en Vic al zó lang lid zijn”, vervolgt Leonie. “Volgens mij is dat vrij uniek. Dat is iets waar wij als harmonie erg trots op zijn.”