Bergen op Zoom

Broers uit Bergen op Zoom maken pubquiz over Bassie en Adriaan

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Binnenzitten door de coronacrisis maakt sommige mensen erg creatief. Zoals de broers Frans en Peter van Reijen uit Bergen op Zoom. Zij bedachten dat het hartstikke leuk zou zijn om een pubquiz te maken over hun jeugdhelden Bassie en Adriaan. En wat bleek: Bassie de clown en Adriaan de acrobaat vonden dat zo’n leuk idee, dat ze hebben meegeholpen. Ze zorgden er zelfs voor dat de broers de echte Bassie en Adriaan caravan konden gebruiken.

Frans en Peter van Reijen wilden dat de pubquiz over Bassie en Adriaan een feest van herkenning zou worden. Voor meerdere generaties. “In 90 vragen laten we eigenlijk de hele geschiedenis van Bassie en Adriaan de revue passeren,” vertelt Peter enthousiast. “Van liedjes, tot scenes, tot personages. En dat van de allereerste aflevering eind jaren 70 tot en met nu.”

Er zijn maar weinig Nederlanders die Bassie en Adriaan niet kennen. De clown en de acrobaat zijn tientallen jaren succesvol gebleven. “Ik denk dat het nog steeds zo populair is, omdat er heel veel generaties mee zijn opgegroeid,” legt Peter uit. “Het zijn niet alleen maar kinderen die het zien en die het leuk vinden, waarbij het misschien populair is. Maar ook hun ouders en de grootouders. Want toen zij kind waren, zijn ze er ook mee opgegroeid.”

Adriaan doet mee vanuit Spanje

De broers Van Reijen zijn er trots op dat hun idee uitgegroeid is tot een officiële Bassie en Adriaanquiz. Ze mogen zelfs de enige echte Bassie en Adriaan auto met caravan gebruiken. Maar dat is niet eens het leukste van alles, vindt Frans. “Het leukste is dat Aad zelf vanuit Spanje ook meedoet. Hij gaat ook antwoorden toelichten. Wij hebben al een stukje mogen zien en dat ziet er echt superleuk uit. En Robin de Robot komt trouwens ook voorbij! Dus dat is echt heel gaaf,” vertelt Frans glunderend.

De Bassie en Adriaan Pubquiz was rechtstreeks, maar is nog steeds te zien op YouTube op het officiële kanaal van Bassie en Adriaan. Je kunt dus nog steeds gewoon meedoen. Je vindt de pubquiz hier op YouTube, of je klikt op de video hier onder het artikel.