Bergen op Zoom

Brugklassers RSG ‘t Rijks herstarten fysieke lessen in gerenoveerd monumentaal pand

Maarten Elst Maarten Elst

Na maandenlang digitaal les te hebben gevolgd mogen scholieren van de middelbare school aanstaande maandag weer terug de schoolbanken in. Voor brugklassers van RSG ‘t Rijks uit Bergen op Zoom gaat het even wennen worden. Het monumentale gedeelte van de school, dat volledig is ingericht voor de eerstejaarsscholieren, is het afgelopen jaar van binnen volledig gerenoveerd en klaar voor gebruik.

Door: Abdirisaq Ali en Maarten Elst

Rector Leon de Rond keek deze week aandachtig naar de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. ,,We kregen heel goed nieuws”, vertelt De Rond. ,,We zijn heel blij dat de leerlingen weer naar school mogen komen. Dat we weer les kunnen geven aan de kinderen. Jammer genoeg nog niet allemaal tegelijk, maar wel fantastisch weer dat ze naar school mogen komen. Ze gaan het geweldig vinden om elkaar te zien, maar ook om hun leraren weer te zien.”

Goed voorbereid

RSG ‘t Rijks is volgens haar rector tot in de puntjes voorbereid op het voorgestelde scenario. ,,We hadden in de zomervakantie al voorbereid op het scenario dat de helft naar school mocht en de helft thuis moest blijven. Daarnaast hadden we een scenario klaarliggen dat iedereen op school zit in gesplitste klassen, maar dat is dus helaas nog niet aan de orde”, aldus De Rond.

In de persconferentie geven beide demissionaire ministers aan dat de middelbare scholen onder voorwaarden opengaan. Een van de voorwaarden is dat scholieren minstens twintig procent, oftewel één dag, op school aanwezig moeten zijn. Bij ‘t Rijks ligt dit op vijftig procent. ,,Omdat we met een halve klas kunnen werken op anderhalve meter afstand. De leraar heeft een eigen zone op afstand met plexiglas waardoor de leerlingen en leerkrachten gewoon veilig zijn. Wie door de school loopt, zet zijn of haar mondkapje op, enkel als je gaat zitten, mag het af. De looproutes hadden we op school al. De overige helft van de klas die niet bij de fysieke lessen aanwezig mogen zijn, volgen de lessen vanuit huis. De een heeft op maandag, woensdag en vrijdag les, de ander op dinsdag en donderdag en de week daarop wisselt dat om. Zo komt iedereen aan vijftig procent les.”

Dubbel feest

Het afgelopen jaar is het monumentale gedeelte van RSG ‘t Rijks, dat dateert uit 1882, onder handen genomen. Vooral de binnenkant heeft een complete metamorfose ondergaan en is voor oud-leerlingen niet meer te herkennen. ,,Het gebouw wordt deze week opgeleverd, je ziet dat we nog met de inrichting bezig zijn. Vanaf maandag kunnen de kinderen er les krijgen en is het dubbel feest.”

Er is gekozen voor driehoekstafels zodat docenten zelf de groepsgroottes kunnen kiezen. ,,Ook hebben docenten een instructietafel om leerlingen extra uitleg te geven. Er zijn ook stilteruimtes tussen de lokalen in waar leerlingen zelfstandig kunnen werken of toetsen inhalen. Ook is het allemaal transparant, iedereen kan elkaar zien. Daarnaast zijn er werkpleinen in het gebouw waar leerlingen gewoon zelfstandig aan het werk kunnen met elkaar. En misschien wel het allerleukste, er is ook een chillplek. Daar kunnen ze spelletjes doen, een boek lezen, er is genoeg te doen.”