Bergen op Zoom

BSD ergert zich aan stoeptegels en straatnaambordjes Guido Gezellelaan

De straatnaambordjes bij de flats zijn voor het bestemmingsverkeer niet zichtbaar. (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse raadslid Louis van der Kallen (BSD) vindt dat de gemeente op een aantal punten de plank heeft misgeslagen bij de herinrichting van de Guido Gezellelaan en de Burgemeester Blomlaan. Op zich een prima wijk, constateert hij, maar: de straatnaambordjes zijn niet zichtbaar, lantarenpalen staan schots en scheef en tot overmaat van ramp is gekozen voor de verkeerde soort trottoirtegels. In een brief aan het college van B&W vraagt hij, daar waar mogelijk, de fouten te herstellen.

Bij de aanleg van de nieuwbouwwijk Groene Gordijn is de omgeving van de Burgemeester Blomlaan ingrijpend veranderd. Op het terrein van de voormalige Cort Heyligerskazerne zijn woningen gebouwd in de stijl van de jaren ’30. De verkeerssituatie is daarbij aangepast: de straat is voor doorgaand verkeer afgesloten. Volgens Van der Kallen zijn er  “dingen goed gegaan en hadden dingen beter gekund.”

Hittestress

De materiaalkeuzen hadden beter gekund: de zwarte trottoirtegels bij de nieuwbouwwoningen zien er op het eerste zicht fraai uit, maar houden teveel warmte vast in de warme zomermaanden. Daarmee veroorzaken de tegels hittestress: een verschijnsel waarbij omwonenden letterlijk ziek kunnen worden van de oplopende temperaturen op straat.

Geen sluipverkeer meer

Maar het mag gezegd worden, schrijft Van der Kallen, er is ook veel verbeterd. Door de veranderde wegindeling is sluipverkeer niet meer mogelijk. Helaas zijn de straatnaambordjes niet aangepast. Door deze 180 graden te draaien zou dat eenvoudig op te lossen zijn. “Maar het moet wel gebeuren.” Ook het rechtplaatsen van de scheefstaande lantaarnpalen naast de oudere appartementenflats zou relatief snel hersteld kunnen worden. “Nu hangt er op één van de palen een briefje dat het de aandacht heeft bij de gemeente. In plaats daarvan had men beter gelijk het euvel kunnen herstellen.”

Lering voor de toekomst

De vervanging van de straatstenen is een heel ander verhaal. “Die liggen er nog wel enkele tientallen jaren. Het is vooral een lering voor toekomstige situaties.”