Roosendaal

Buitengebied Roosendaal toch het decor van mestfabriek

Spandoek geen mestfabriek

Redactie Redactie

De biomineralenfabriek in het buitengebied van Roosendaal komt er toch. Het college van burgemeester en wethouders heeft de vergunning verleend voor de uiteindelijke realisatie. Deze vergunning moet verleend worden omdat de gemeenteraad in 2015 de weg vrij maakte door het bestemmingsplan te wijzigen.

De komst van de fabriek is een gevoelig punt onder de bewoners. Bewonerscomité Werkgroep Biomineralen heeft al enkele jaren gestreden tegen de komst van de fabriek. Zo zou het te veel vieze lucht, extra ziektes, verkeersoverlast en stankoverlast brengen. In de fabriek wordt namelijk 150.000 kilo mest per jaar verwerkt. Maar om de overlast te beperken heeft de gemeente in de vergunning, juist vanwege deze zorgen, strenge voorwaarden opgenomen.

In de de biomineralenfabriek van Suez/Sita wordt met behulp van (rest)warmte ruim 100.000 ton dikke mestfractie ingedroogd tot organische mestkorrels. Deze zijn geschikt voor export naar landen waar een tekort is aan mineralen voor een goede productie van gewassen.

Omdat er in 2015 het bestemmingsplan is goedgekeurd was het voor de gemeente Roosendaal alleen maar een kwestie van tijd wanneer de vergunning verleend kon worden. Wettelijk gaat de komst van de mestverwerker niets meer tegen.

 

Foto: Werkgroep Biomineralen (Facebook)