West-Brabant

Buitenzwembaden hopen op volle bak na kwakkelzomer

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Door het wisselvallige weer van de afgelopen weken, zien veel buitenzwembaden hun bezoekersaantallen flink dalen. Sommigen zelfs met tientallen procenten. Ook bij De Stok in Roosendaal en De Melanen in Halsteren werd het buitenbadseizoen geteisterd door de kwakkelzomer.

Zwembadmanager Walter van Krieken laat weten dat het buitenbadseizoen bij De Melanen werd gekenmerkt door uitzonderlijk matig weer. “Het aantal banenzwemmers redt het seizoen nog enigszins. Het vrijzwemmen is zeer slecht bezocht, vanwege de echt warme dagen. Die ontbraken namelijk.”

In de steek gelaten door het weer

Zijn collega Heidi Potappel, coördinator van De Melanen, baalt ervan dat de kwakkelzomer net in de vakantie viel. “Wij als seizoenszwembad willen juist zoveel mogelijk bezoekers binnenhalen.”

Ook zwembadmanager Amy van Bemmel van De Stok in Roosendaal baalt. “Het weer laat ons in de steek, terwijl we enorm uitkijken naar het buitenbadseizoen. De eerste twee, drie weken van de zomervakantie hebben we alleen maar slecht weer gehad. Dat is echt sneu voor de kinderen.”

Maximumcapaciteit binnenzwembaden

Toch is er volgens haar actie genoeg bij De Stok. Vanwege de slechte weersomstandigheden was het in het binnenbad drukker, voornamelijk met groepen. “De tennisvereniging zou op kamp gaan met kinderen, maar zagen door het weer hun plan in duigen vallen. Zij kwamen daarom bij ons zwemmen.” Ook nu zit het binnenbad elke dag vol, maar door de coronamaatregelen moet er wel rekening worden gehouden met de maximumcapaciteit.

In binnenzwembad De Schelp in Bergen op Zoom was het ook drukker dan normaal. Overigens kunnen recreatieve zwemmers daar alleen in de weekenden terecht. In korte blokken zijn maximaal tachtig bezoekers welkom. “Deze worden redelijk bezocht, maar niet meer dan dat”, aldus zwembadmanager Van Krieken. Vanwege de anderhalvemetermaatregel in de ruimtes rondom de bassins, zoals de kleedruimtes en horecavoorziening, kan De Schelp momenteel niet meer uren vrijzwemmen aanbieden. Daarnaast blijkt er ook meer behoefte te zijn aan activiteiten als baantjes zwemmen, aquasporten en baby- en peuterzwemmen.

Bezoekers druppelen binnen

De banenzwemmers blijven overigens gewoon naar het buitenzwembad komen. Van Bemmel: “Zolang er geen onweer is, mag er lekker gezwommen worden buiten. Daar hebben nog veel mensen gebruik van gemaakt. Alleen het recreatieve gedeelte lag stil.” Bij De Melanen kwamen vooral jongeren zwemmen, zag Potappel. “Dat was dan ook maar een uurtje, want daarna hadden ze het koud en gingen ze weer naar huis. De banenzwemmers komen sowieso ’s ochtends altijd. ’s Middags bleef het rustig.”

Toch zijn er woensdagmiddag, op de eerste mooie dag sinds tijden, ruim 250 mensen aan het zwemmen in het Halsterse buitenzwembad. De bezoekers druppelen binnen. Vanwege de coronamaatregelen hanteert De Melanen wel een maximumcapaciteit. Er zijn vierhonderd plekken te reserveren, maar Potappel houdt altijd plekken open. “Bij hoge temperaturen staan er namelijk vaak nog dagjesmensen en groepen voor de deur.”

Toch merkt ze dat gasten door het verplicht reserveren, vanwege de coronamaatregelen, minder geneigd zijn om een bezoekje te brengen aan het Halsterse buitenzwembad. De top was vóór de zomervakantie.

Bij De Stok is het nog vrij rustig. “De ervaring leert dat de eerste mooie dag altijd een beetje wennen is, maar vanaf morgen is het weer volle bak.”

Winst maken

Volgens de vereniging van werkgevers in zwembaden en zwemscholen, hebben de buitenbaden hebben vier weken mooi weer nodig om uit de kosten te komen. “We hebben écht een mooi seizoen nodig om quitte te spelen, laat staan winst te maken”, aldus Van Bemmel. “Gelukkig zet de horeca wat zoden aan de dijk.”

Om de kosten laag te houden, hoopt Potappel dat deze temperaturen tot vijf september aanhouden. Dan sluit het buitenzwembad weer. Langer openblijven is geen optie voor De Melanen, omdat De Schelp dan weer opengaat. “Mensen die hier werken, werken ook daar. Ze zijn hard nodig.”

De Stok heeft daarentegen geen sluitingsdatum. Vorig jaar konden bezoekers tot 23 september terecht in het buitenbad. “Wij blijven open, totdat de herfst écht begint. Met het mooie weer gaan we knallen!”