Roosendaal

Bulkenaar krijgt parklandschap rond nieuw ziekenhuis

Foto: gemeente Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Rondom het nieuwe Bravis ziekenhuis in Roosendaal komt een landschapspark waar Roosendalers kunnen recreëren en genieten van de natuur. Dat blijkt uit de gebiedsvisie die de gemeente Roosendaal en Bravis hebben voor de Bulkenaar.

De Bulkenaar wordt niet alleen maar de plek waar Bravis een ziekenhuis gaat bouwen. Bravis krijgt 12 hectare voor de nieuwbouw. Maar het agrarisch gebied tussen de A58 en de Roosendaalse wijk Tolberg is 42 hectare groot. En er is dus ook veel ruimte voor een groene buffer tussen de woonwijk en het ziekenhuis. Daarom komt er een landschapspark waarin mensen kunnen recreëren en van de natuur genieten.

Gezondheid, natuurbeleving en recreëren

“Het gebied wordt ontwikkeld tot een groot, aantrekkelijk en duurzaam parklandschap, waar gezondheid, natuurbeleving en recreëren centraal staan. Met name de inwoners van Tolberg, de grootste woonwijk van Roosendaal, zullen hiervan gaan profiteren,” aldus wethouder Toine Theunis.

Omwonenden van de Bulkenaar hebben meegedacht over hoe het gebied er uit moet gaan zien en hoe het gebruikt kan worden. Zodra de visie concreter wordt en de gemeente begint aan het inrichtingsplan, worden omwonenden er weer bij betrokken.

Waardevolle ideeën van omwonenden

De ideeën en adviezen van de Roosendalers waren waardevol voor de gemeente. Zoals over de nieuwe verbinding van de A58 met de wijk Tolberg. Burgemeester en wethouders zien het liefst een verbindingsweg aan de zuidkant, waardoor de Bulkenaar een verbinding krijgt met de parallelweg naar de snelweg. De gemeente neemt meer tijd om die plannen te bespreken met omwonenden. Daarom wordt de precieze plek van de verbindingsweg pas later gekozen in een tweede bestemmingsplan.

Bestemmingsplan pas begin 2021

De gebiedsvisie is pas de basis voor een voorontwerp voor het bestemmingsplan. Het voorontwerp van het bestemmingsplan is in juni klaar. De reacties die daar op komen, kunnen verwerkt worden in het ontwerpbestemmingsplan. Dat moet in oktober klaar zijn. Ook daarop kunnen reacties komen. Daarna, begin 2021, zal de Roosendaalse gemeenteraad het bestemmingsplan vaststellen. En daartegen kunnen mensen in beroep gaan, maar alleen als ze eerder al op de plannen hebben gereageerd.

Op de website van de gemeente Roosendaal kun je zelf de gebiedsvisie bekijken. Als je vragen hebt kun je de gemeente mailen via het speciale mailadres [email protected]. Daar kun je je ook aanmelden voor de digitale informatiemail.

Lees ook: Inwoners Roosendaal denken mee over ontwikkeling gebied de Bulkenaar