West-Brabant

Burgemeester Moerdijk krijgt steun van oud-Campinabestuurder bij formatieproces Waterschap

Informateurs Angelique Huijben-Pijnenburg en Aart-Jan Moerkerke

Han Verbeem Han Verbeem

Melkveehoudster en voormalig FrieslandCampina-bestuurder Angelique Huijben-Pijnenburg gaat samen met de Moerdijkse burgemeester Aart-Jan Moerkerk het formatieproces begeleiden bij Waterschap Brabantse Delta. De beoogde coalitiepartijen BBB, VVD, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk en Ongebouwd hebben daarover overeenstemming bereikt. BBB-fractieleider Rianne Govers-Gabriëls heeft Huijben-Pijnenburg voor de klus benaderd. Vrijdag voert het tweetal de eerste gesprekken.

De vijf partijen dragen de twee formateurs dinsdagavond voor, bij de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van het waterschap. Aangezien de partijen over een meerderheid beschikken, is de keuze op voorhand al verzekerd. De BBB heeft zelf het initiatief genomen voor de benadering van een tweede informateur.

Volgens Govers-Gabriëls heeft Moerkerke, die sinds de verkiezingen van 15 maart de politieke verkenning heeft uitgevoerd, behoefte aan een mede-informateur met meer kennis van zaken in het waterschap. Angelique Huijben-Pijnenburg was van 2009 tot 2015 lid van het AB van Brabantse Delta voor de fractie Ongebouwd. Eerder vervulde ze diverse functies bij de ZLTO en Rabobank Oosterhout. In december vorig jaar nam ze afscheid als commissaris bij FrieslandCampina. “Daarmee is ze ook beschikbaar voor de opdracht”, aldus Govers-Gabriëls.

Bestuursakkoord

Het verkenningsverslag van Moerkerke noemde ook een tweede bestuursvariant met CDA of Ons Water. Deze optie is met de aanwijzing van de informateurs nu een gepasseerd station, geeft de BBB-fractievoorzitter toe. “Maar we moeten wel verder, het verkenningsverslag ligt er nu al twee weken”, zegt ze.

De informateurs onderzoeken hoe de vijf partijen een bestuursakkoord kunnen vormen. De benoeming van leden voor het Dagelijks Bestuur (DB) van Waterschap Brabantse Delta is in deze fase nog niet aan de orde, benadrukt ze. “Zo ver zijn we nog lang niet. Nu gaat het vooral om de inhoud.” De vorming van een coalitie dient nog deze maand afgerond te worden, zodat het DB volgende maand benoemd kan worden. De functie van een DB-lid is vergelijkbaar met die van een wethouder bij een gemeente.