Hoogerheide

Burgemeester ontbijt met basisschoolleerlingen: ‘Fijn om verbinding te creëren’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Leerlingen van basisschool De Dobbelsteen uit Hoogerheide hadden donderdagochtend een heel bijzonder ontbijt. Ze waren uitgenodigd door burgemeester Steven Adriaansen, om langs te komen in de raadszaal van het gemeentehuis. Want ontbijten is belangrijk, en iedereen hoort dat te kunnen doen.

De leerlingen uit groep zeven en acht kwamen ontbijten vanwege het nationale Burgemeestersontbijt, een landelijke actie waar dit jaar zo’n tweehonderd gemeenten aan deelnamen. “Het is fijn om zo verbinding te creëren tussen de gemeente en de school”, begint Adriaansen. “Maar het belangrijkste is dat we bespreken waarom ontbijt zo belangrijk is. Dit is toch een fantastisch begin van je dag.”

Ontbijt

Alle leerlingen mochten plaatsnemen op een stoel aan de lange tafel. Sommigen ietwat teleurgesteld dat de microfoons uitstaan. Anderen kijken met open mond rond in de grote ruimte. “De kinderen komen ontspannen over”, vervolgt de burgemeester. “Ik heb al te horen gekregen dat de meesten iedere ochtend lekker ontbijten. Maar er is ook een enkel geluid van kinderen die zich wel zorgen maken of ze dat in de toekomst nog wel kunnen betalen. Dat we nu zulke signalen horen, dat is echt super belangrijk.”

Trots

Pepijn Battes is de meester van de groep, en is meer dan trots op zijn klas. “Dit is toch geweldig. We zijn erg bezig met gezonde voeding, en hebben het er in de klas veel over dat niet iedereen gezond kan ontbijten, of het ontbijt kan betalen.” Belangrijk dus, om zulke dingen nu met de burgemeester te kunnen bespreken. “Bovendien is het heel belangrijk voor de kinderen om hun burgemeester te leren kennen.”

Grapje!

En die kennismaking gaat goed. Een van de leerlingen durft zelfs een grapje met Adriaansen uit te halen. “Kunt u hoger springen dan de Eiffeltoren?”, vraagt hij. Als hij als antwoord ‘nee’ krijgt, reageert de jongen: “Maar de Eiffeltoren kan toch helemaal niet springen!” Een hoop gelach volgt. “Ik heb de grap gisteren al bedacht”, vertelt de jongen later.