Bergen op Zoom

Burgemeester Petter: ‘Moskee dicht, extra controles, mondkapjes nog niet verplicht’

Maarten Elst Maarten Elst

Burgemeester Frank Petter van gemeente Bergen op Zoom heeft maandagmiddag 10 augustus een extra persconferentie ingelast met betrekking tot de coronamaatregelen. In de persconferentie ging hij in op het tijdelijk sluiten van de El Feth-moskee en liet hij weten mondkapjes nog niet verplicht te stellen. Wel gaat de gemeente Bergen op Zoom extra controleren en beboeten op het niet-naleven van de coronamaatregelen. In onderstaand liveblog zijn alle genoemde punten van de persconferentie terug te lezen.

Lees in onderstaand liveblog alles terug wat er gezegd wordt tijdens de persconferentie:

16:50: Einde persconferentie

De laatste vragen worden gesteld. De belangrijkste conclusies na de persconferentie is dat de gemeente Bergen op Zoom strenger gaat controleren op het naleven van de coronamaatregelen. Hierbij heeft het hulp aangeboden gekregen van buurgemeente Roosendaal die BOA’s naar de gemeente Bergen op Zoom zal sturen. Als de getroffen maatregelen niet het gewenste effect hebben, dan overweegt burgemeester Petter over te gaan op extra maatregelen zoals een mondkapjesplicht in gesloten ruimten.

16:47: GGD legt bronnen- en contactonderzoek uit

Enkele vragen vanuit de pers gaat over bronnen- en contactonderzoek worden beantwoord door GGD-medewerker Geert van Dijk. Hij legt nogmaals het bronnen- en contactonderzoek uit.

16:45: In gesprek met horeca

Vanwege het aantal gegroeide besmettingen gaat de gemeente Bergen op Zoom de handhavingscapaciteit verhogen. “We krijgen hierbij hulp vanuit Roosendaal, maar ook collega’s van Parkeerbeheer gaan hierop toezien. Ook kijken we of collega’s van de gemeente tijdelijk als toezichthouder de straat op kan gaan.” Deze week gaat burgemeester Petter in gesprek met horeca-ondernemers aan om te zien hoe men de maatregelen kan handhaven. Hierbij complimenteerde Petter de horeca-ondernemers: “Ze denken goed mee.”

16:43: Moskee blijft voorlopig dicht

Moskee El-Feth aan de Wattweg in Bergen op Zoom blijft voorlopig dicht.

16:42: Belgen niet geweerd, bronnen- en contactonderzoek bezig

Volgens burgemeester Frank Petter is het weren van Belgen uit de Bergse binnenstad een te drastische maatregel. Belgen worden niet geweerd, maar zijn ‘even niet welkom in de binnenstad’. Ondertussen is het bronnen- en contactonderzoek van de GGD volop bezig.

16:40: Geert van Dijk van GGD neemt het woord

Geert van Dijk, medewerker bij GGD West-Brabant is ook aangeschoven in het Stadhuis in Bergen op Zoom.

16:39: Hulp uit Roosendaal

De gemeente Bergen op Zoom heeft hulp gekregen vanuit Roosendaal, zo laat burgemeester Petter weten. BOA’s uit Roosendaal, maar ook collega’s van parkeerbeheer zullen bijspringen en controleren of de coronamaatregelen zullen worden nageleefd, zo vertelt burgemeester Petter.

16:39: ‘Bergen op Zoom overweegt mondkapjesplicht’

Burgemeester Petter sluit zijn statement af door te zeggen dat de gemeente Bergen op Zoom serieus een mondkapjesplicht overweegt in gesloten ruimten. Hierover zal aanstaande donderdag een beslissing worden genomen, aldus Petter. Deze extra maatregelen worden enkel ingevoerd als de huidige maatregelen niet het gewenste effect hebben.

16:37: Cijfers

In de periode van 1 augustus 2020 tot en met 9 augustus 2020 zijn 965 Bergenaren getest op COVID-19, 452 daarvan in de mobiele teststraat. 139 Bergenaren zijn besmet met het COVID-19-virus. Volgens burgemeester Frank Petter gaat het voornamelijk om jongeren van 20-35 jaar en ouderen van 50-60 jaar die bij de groep besmettingen zit. Het gaat om een besmettingsgraad van 11,7% tegenover een landelijk percentage van 2%, vandaar de persconferentie.

16:35: ‘Aanleiding is fors toegenomen aantal coronabesmettingen’

De burgemeester schetst de huidige situatie van de afgelopen en noemt onder andere de teststraat die bij de El-Feth Moskee aan de Wattweg in Bergen op Zoom heeft gestaan.

16:35: Burgemeester Petter arriveert

Burgemeester Frank Petter is de persconferentieruimte binnengetreden en zal zo het woord nemen. 

16:32: Nog een ogenblik geduld

De livestream van ZuidWest TV is gestart en is hieronder en op Facebook live te volgen. Het wachten is nog op burgemeester Frank Petter voor de start van de persconferentie.

16:15: In afwachting van persconferentie

De camera’s worden momenteel opgesteld in het Stadhuis in Bergen op Zoom. Rond half vijf zal burgemeester Frank Petter het woord nemen over de mogelijk extra getroffen maatregelen door zijn gemeente Bergen op Zoom. 

Herbekijke zelf de livestream via Facebook: