Geen regio geselecteerd

Burgemeester Petter over spanningen Sterrenbuurt: “Ik ben geen gedoogburgemeester”

Burgemeester Frank Petter

Redactie Redactie

Vrijdagmiddag heeft de burgemeester van Bergen op Zoom, Frank Petter, een persconferentie gegeven over de aanpak van de spanningen in de Sterrenbuurt. Met dit plan van aanpak gaat de gemeente de raddraaiers een resolute halt toeroepen. Dit is nodig omdat de incidenten gelijdelijk heftiger worden in de wijk. Zo is er een bewoner bekogeld met vuurwerk en is er met de jaarswisseling een auto in brand gestoken. 

 

In de wijk hebben sinds begin december al een reeks aan incidenten plaatsgevonden. Veelal confrontaties tussen groepen jongeren en bewoners van de flat aan de Plejadenlaan. Zo waren er jongeren doorgedrongen tot de bergingen van het seniorencomplex en bleven zij hangen in het portiek. De incidenten rond oud en nieuw spande de kroon. Er werd een auto in brand gestoken en verschillende personen werden bekogeld met vuurwerk. 

Bewoonster Edith de Waal contacteerde onlangs de moskee El Feth. Zij gelooft erin dat die iets kan betekenen in het bemiddelen tussen de jongeren en de bewoners. Ook sprong zij in de bres voor de overige bewoners van de flat en zei er wat van tegen de groep raddraaiers. Overigens zonder succes, het huis van de Waal werd met eieren bekogeld en zelfs werd er een ruit ingegooid. Hierop besloot de politie extra te gaan surveilleren in de wijk. 

Toch komen er nu hardere maatregelen. Zo komt er meer toezicht door agenten te fiets, extra handhaving, betere verlichting, buurt preventie en betere camera’s die de straten bewaken in de wijk. Ook gaat de Bergse burgemeester in gesprek met bewoners en jongeren, om zo een beter beeld te kunnen krijgen. De politie blijft daarnaast druk bezig met een onderzoek naar de misdadigers. 

De politie is opzoek naar meer beelden van de incidenten. Zij komen namelijk graag meer te weten over de daders. Misdaad melden kan ook anoniem. De politie ziet het rooskleurig in, zij beloven snel te komen met aanhoudingen. Aan de overlastgevers wordt een dringende oproep gedaan: “Geef je zelf aan, voordat we je komen halen”.