Bergen op Zoom

Petter wil meer geld uit Den Haag: ‘Vuurwerk is dynamiet onder samenleving’

Han Verbeem Han Verbeem

De nieuwe regering in Den Haag moet met extra middelen over de brug komen om het vuurwerkverbod uitvoerbaar te maken, vindt de Bergse burgemeester Frank Petter. “Zeker voor een grensgemeente als Bergen op Zoom. België is dichtbij en er komt veel zwaar illegaal vuurwerk van over de grens onze kant op. Het vraagt veel capaciteit om daarop de controleren.” Komend voorjaar, na de gemeenteraadsverkiezingen, wil Petter bovendien met de gemeenteraad opnieuw in gesprek gaan over het voorkomen van overlast. “Vuurwerk is het dynamiet onder onze samenleving”, stelt hij.

“Een vuurwerkverbod alleen werkt niet”, zegt hij in een reactie op de roerige jaarwisseling in Bergen op Zoom. Deze is ‘relatief rustig verlopen’ maar van échte rust was zeker geen sprake. Want ook al is er in Bergen op Zoom geen sprake van rellen en inzet van ME -zoals in andere gemeenten: “Het zal je kind maar zijn dat door vuurwerk gewond is geraakt. Of het zal je auto maar zijn die in de brand is gegaan. Elk incident is er één teveel”, benadrukt de Bergse burgemeester.

Averechts

Het landelijke totaalverbod op vuurwerk heeft deze jaarwisseling volgens Petter tot een averechts effect geleid: “Er is veel meer en zwaarder illegaal vuurwerk afgestoken dan in andere jaren.” Vanwege de coronacrisis is landelijk geen vuurwerk toegestaan maar over een jaar kan de situatie anders zijn en hebben gemeenten een eigen verantwoordelijkheid te nemen. Twee jaar geleden, nog vóór corona, had de Bergse raad al gesproken over een gestage afbouw van vuurwerk met het invoeren van vuurwerkzones en verbodsgebieden. Petter wil opnieuw met de raad in gesprek en daarbij de ervaringen van deze jaarwisseling betrekken.