Geen regio geselecteerd

Burgemeester Van Den Belt houdt veelzijdige nieuwjaarstoespraak

Burgemeester Ruud van den Belt

Redactie Redactie

Maandagavond was de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Steenbergen. Zoals gewoonlijk, hield ook de burgemeester weer een nieuwjaarstoespraak, terugblikkend op 2017 en uitkijkend op het komende jaar. In de speech richtte hij zich met name op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en werden de pijlen gezet op het verbinden van Steenbergen: ‘van gemeente naar gemeenschap’.

Van Den Belt begon zijn speech met een aantal complimenten. Zo complimenteerde hij bijvoorbeeld ‘t Ravelijn als een excellente school, De hulp-Sint van dienst namelijk Ad Vermeulen, maar ook een bedankje aan de vrijwilligers in de gemeente voor het organiseren van evenementen.

Er werd ook teruggekeken op de droevige gebeurtenissen uit 2017. Steenbergenaar Ludo Goossens, meer dan dertig jaar bestuurslid van de Kleine Tour, maar bij velen ook bekend als leerkracht van de Maria Regina, overleed. Daar werd bij stilgestaan: “Ze zeggen weleens: “de Tour stopt voor niemand”. Dat gaat dan over de Tour de France. In Steenbergen maakte de Kleine Tour een betere keuze, door wél even stil te staan!”

Ook is er in het afgelopen jaar onrust gezaaid in Steenbergen. Er is een reeks aan vernielingen gepleegd door nog onbekende daders. Onvermijdelijk voor de burgervader: “Ik kom hiermee op mijn rol als eerst verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid”. Tijdens de speech is de politie nogmaals opgeroepen om meer wijkagenten in te zetten en dit onderzoek op te pakken. “Juist deze wijkagenten moeten genoeg tijd en middelen hebben om zichtbaar te zijn in onze wijk en om direct contact te onderhouden met U”. 

Volgens de burgemeester was 2017 een jaar van kansen pakken en initiatieven steunen, zoals hij dat bij de vorige editie heeft bestempeld: “Het is goed te constateren dat dit ook is gebeurd”. Volgens hem is er veel moois aan gebeurtenissen om op terug te kijken. Alhoewel er veel terug werd gekeken stond ook 2018 centraal. Vooruitkijkend in dit nieuwe jaar werd er vooral gesproken over de gemeenteraadsverkiezing. Die dit jaar plaatsvindt op 21 maart. 

De burgemeester lanceerde deze avond ook Heel Steenbergen Stemt. Een campagne, in aanloop van de gemeenteraadsverkiezing, om meer inwoners naar de stembus te krijgen. Zo introduceerde hij het ‘stemmingslied’. Een lied wat vooral gericht op jongeren is die voor het eerst mogen gaan stemmen. Maar ook wordt de ‘gewone’ inwoner aangesproken. Het opkomstpercentage is namelijk al jaren teleurstellend. Ook gaat er een heus ‘stemmingsfestival’ plaatsvinden en introduceert de gemeente binnenkort een eigen ‘stemwijzer’. 

Tot slot werden aanwezigen bedankt voor de opkomst. Maar vooral sloot hij af met de nadruk te leggen op de verkiezingen: “Het jaar 2018 komt, als het aan mij ligt, nadrukkelijk in het teken te staan van het thema keuzes maken”.