Roosendaal

Burgemeester Van Midden grijpt in: extra maatregelen voor café Bij Moeders

Maarten Elst Maarten Elst

Burgemeester Han van Midden grijpt hard in na het zien van de beelden van feestende cafégangers in café Bij Moeders aan de Markt woensdagavond. Als de horecagelegenheden na de tijdelijke lockdown haar deuren weer mogen openen, krijgt Bij Moeders te maken met aangepaste openingstijden. Het café moet gedurende zes maanden twee uur eerder sluiten dan de meeste overige horecazaken in Roosendaal. De termijn van zes maanden vangt aan op het moment dat de eet- en drinkgelegenheden weer volgens de normale openingstijden open mogen.

Door: Maarten Elst

,,Dit incident is beslist geen reclame voor de Roosendaalse horeca”, geeft burgemeester Han van Midden in een reactie aan. ,,Het geeft ook geen blijk van wederzijds vertrouwen. Natuurlijk heb ik oog voor de grote belangen van horecaondernemers. Een gelijk en eerlijk speelveld is daarbij steeds het uitgangspunt. Wat er woensdagavond gebeurde is respectloos gedrag. Niet alleen ten opzichte van de mensen vechten voor hun gezondheid en de nabestaanden van overledenen aan het coronavirus. Ook is het een heel fout signaal naar de hardwerkende mensen in de zorg en naar alle ondernemers die zich wél aan alle maatregelen houden. Dit blijft daarom niet zonder gevolgen.”

Herhaaldelijk in de fout

Woensdagavond, vlak voordat de aangescherpte coronamaatregelen in werking traden en alle horecagelegenheden de deuren moesten sluiten, ging het mis bij café Bij Moeders. De viraal gegane beelden zijn volgens de burgemeester overduidelijk: de cafégangers houden geen anderhalve meter afstand van elkaar en zijn volop aan het feesten.

Het is niet de eerste keer dat Bij Moeders de coronaregels overtreed. In juli kreeg het café op de Markt een officiële waarschuwing nadat toezichthouders constateerden dat niet alle bezoekers gebruikmaakten van een zitplaats. Een maand geleden volgde er een tweede waarschuwing vanwege een overtreding van het sluitingsuur.

Inperking openingstijden

 

Burgemeester Van Midden geeft aan niets anders te kunnen doen dan het feestcafé strenge maatregelen op te leggen. In alledrie de gevallen was er sprake van een overtreding van de geldende noodverordening. ,,Na de huidige gedeeltelijke lockdown, op het moment dat de horeca haar deur weer mag openen, volgt er een zogenaamde last onder bestuursdwang”, schrijft Van Midden. ,,Dit betekent dat er voor deze horeca-inrichting, gedurende een periode van zes maanden, tijdelijk andere sluitingstijden gelden. Een inperking van de openingstijden dus. Het café moet gedurende zes maanden twee uur eerder sluiten dan de meeste overige horecazaken in Roosendaal. De termijn van zes maanden vangt aan op het moment dat de eet- en drinkgelegenheden weer volgens de normale openingstijden geopend mogen zijn. Vanzelfsprekend wordt de naleving van deze maatregel dan streng gecontroleerd.”

‘Aantal besmettingen moet omlaag’ 

Het gedrag van de feestende horecagangers draagt niet bij aan alle inspanningen om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Burgemeester Van Midden is er van op de hoogte dat de sluiting van cafés en restaurants hard aankomt. ,,Maar het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Ook binnen de gemeente Roosendaal. Het aantal mensen dat besmet is, moet dalen, dat is overduidelijk. Dat doel kan bereikt worden door minder met elkaar af te spreken, minder ontmoetingen en het aantal reisbewegingen te beperken. En dat raakt veel bedrijven en sectoren, ook de horeca. Hoezeer ondernemers ook hun best doen; horecagasten nemen de besmettingen mee vanuit huis, besmetten elkaar om vervolgens het virus weer mee terug naar huis te nemen.”