Roosendaal

Burgemeester Van Midden: het wordt een IKEA-carnaval.

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het geluid tijdens de Facebook-live sessie van burgemeester Van Midden week niet veel af van de eerdere sessies. Opnieuw stak de burgemeester de inwoners van de gemeente een hart onder de riem. “Hou vol, laten we hopen dat er snel een einde komt aan deze situatie nu steeds meer mensen gevaccineerd worden.”

Door: Kitty Joachems

Op welke termijn er een einde aan de coronaperikelen komt kon de burgemeester niet zeggen. Vragen van inwoners als “wanneer mag de horeca weer open, mogen we binnenkort weer meer dan één bezoeker ontvangen en denkt u dat er deze zomer alweer evenementen kunnen worden georganiseerd”, konden dan ook niet concreet beantwoord worden.

Priklocatie in Roosendaal?

Wel wist de burgemeester te vertellen dat er hoogstwaarschijnlijk een priklocatie komt in of in de buurt van Roosendaal. Hij hield daarbij een slag om de arm. “Wanneer en waar is nog niet bekend en de berichtgeving hierover kan met de dag veranderen”, stelde de burgemeester.

Maak het thuis leutig

Van Midden ging ook in op vragen over het aankomend carnaval. “Het wordt een IKEA-carnaval”, zei hij daarover. “U moet het zelf in elkaar zetten, geniet van alle online activiteiten die worden georganiseerd en maak het thuis, in je eigen woonkamer, leutig en gezellig.”

Top secret

De burgemeester werd verrast door een vraag over een nieuw te brouwen biertje. “Wanneer kunnen we dat verwachten?” “Dat is top secret, ik ben heel benieuwd hoe u dat weet”, reageerde Van Midden op de vragensteller. “Maar ik wil er wel wat over vertellen, hoor.” Vervolgens legde de burgemeester uit dat hij een aantal brouwerijen uit de gemeente Roosendaal, “dus ook uit de dorpen”, benadrukte hij, heeft gevraagd om een speciaal biertje te ontwikkelen zodat we met elkaar kunnen proosten op het moment dat we coronavrij zijn. Pas dan zal het biertje worden onthuld. “Maar ik ga natuurlijk wel voorproeven”, grapte de burgemeester.

Rust en veiligheid

Tijdens de sessie ging de burgemeester ook in op de ongeregeldheden die in december en ook onlangs plaatsvonden in diverse wijken. “Er heerst een gevoel van onrust en zo’n avondklok en eerder ook het vuurwerkverbod zijn een trigger voor mensen om hun onvrede te uiten. Met harde maatregelen hebben we snel de rust kunnen doen terugkeren en ondertussen werken we vooral aan zachte maatregelen waarmee we op korte, middellange en op lange termijn preventief werken aan rust en veiligheid. “Dat lukt niet binnen een week of een maand maar dat heeft tijd nodig.” Toch kunnen mensen volgens Van Midden ook op korte termijn de resultaten al bemerken.

Kan er straks via de post gestemd worden in Roosendaal?

Tot slot gaf de burgemeester antwoord op de vraag of er ook per post kan worden gestemd in Roosendaal tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens Van Midden ontvangt iedereen per post een stembiljet en een handleiding met daarin de uitleg hoe er per post kan worden gestemd. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid om de stem per post uit te brengen.