Bergen op Zoom

Burgerboerderij wil samen lokaal eten produceren

Anouk Houweling Anouk Houweling

Een boerderij runnen met nog 199 andere huishoudens en samen met een boer je eigen groente en fruit kweken. Dat is het plan voor de Burgerboerderij Brabantse Wal. De boerderij wordt een coöperatie waar leden elke week verse groente en fruit kunnen ophalen in de buurt van Bergen op Zoom.

Jolande Vermaas en Ton Ringersma zijn samen het initiatief voor de Burgerboerderij gestart. De boerderij wordt een coöperatie, dus alle leden zijn eigenaar. “Er kunnen tweehonderd of meer huishoudens meedoen en we mikken op vijfhonderd personen”, zegt Ringersma. Bij de start van de boerderij betalen alle huishoudens 1500 euro instapgeld. “Dat is om investeringen te doen, want de plantbedden moeten worden gemaakt en de machines die moeten worden gekocht”, vertelt Ringersma. Daarna betalen de leden zeven euro per persoon per week.

Het mooiste is als je er op de fiets naartoe kan

Het doel met de boerderij is dat mensen lokaal hun groenten en fruit halen. “Dat is heel goed met het oog op het klimaat”, zegt Vermaas. Om dat te realiseren zijn ze op zoek naar een stuk grond op ongeveer zeven á acht kilometer vanaf het centrum van Bergen op Zoom. “Het mooiste is als je er op de fiets naartoe kan”, zegt Vermaas. Waar de boerderij komt is nog niet bekend. “Er zijn al gesprekken met mensen die grond hebben, maar we kunnen nog aanbieders gebruiken”, zegt Ringersma.

We krijgen nu boontjes uit Kenia. Dat is toch absurd

Het is volgens de initiatiefnemers niet alleen beter voor de wereld om je eten uit de buurt te halen, maar ook om met de seizoenen mee te eten. “We eten nu boontjes uit Kenia met kerst. Dat is toch absurd”, zegt Ringersma. Er worden geen productiedieren gehouden op de boerderij. “Voor vee is veel meer ruimte nodig en dat is lastig te vinden”, vertelt Vermaas. Maar ook dat past in het voedselbeeld van deze tijd, waarin minder vlees eten in opkomst is.

De boerderij wordt biologisch dus er word ook geen gebruikt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Vermaas en Ringersma willen met de Burgerboerderij een ‘natuurinclusieve’ boerderij zijn, waarbij de natuur zijn werk doet.

Je hoeft geen kennis te hebben van het boerenleven om lid te worden. Het planten en oogsten hoef je namelijk niet alleen te doen. “We nemen een boer in dienst, maar meewerken mag en ik veronderstel dat de meesten dat heel leuk vinden”, zegt Vermaas. Op 6, 11 en 12 oktober zijn er om 20 uur informatieavonden in de Korenaere in Bergen op Zoom. Tijdens die avonden krijg je verdere informatie over wat het inhoudt als je lid bent.