West-Brabant

Sigaretten in bushokjes verleden tijd: gemeenten dragen bij aan Rookvrije Generatie

Foto: Shutterstock

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De jongerenafdeling van reizigersorganisatie Rover wil dat het openbaar vervoer duurzamer en gezonder wordt. “Hierbij past geen ongezonde rooklucht tijdens het wachten op je bus”, aldus woordvoerder Marloes Hofstede. Daarom pleiten zij ervoor dat lokale en regionale overheden hun OV-haltes én looproutes van de bushalte naar het treinstation rookvrij maken.

De gemeente Bergen op Zoom is voorstander van rookvrije haltes, maar laat weten dat er geen draagvlak is voor rookvrije looproutes. “Dan ligt een rookvrije omgeving meer voor de hand”, aldus communicatiemedewerker Bob van den Berg.

Stickers in bushokje

De perrons van ProRail en NS zijn sinds oktober al rookvrij. Arriva denkt in deze regio ook na om alle bushaltes rookvrij te maken, zoals Rotterdam en Gelderland al hebben. Amsterdam, Utrecht en een aantal Twentse gemeenten hebben er een aantal. In Amersfoort worden reizigers door middel van een stoeptegel opgeroepen om niet te roken tijdens het wachten op hun bus. Roosendaal heeft in een aantal bushokjes, die veel gebruikt worden door jongeren, stickers hangen om hier aandacht voor te vragen. De gemeente Bergen op Zoom juicht dit, vanuit gezondheidsperspectief, toe.

Rookvrije Generatie

Zo mag er in Bergen op Zoom bij het Bravis-ziekenhuis, op de schoolpleinen en bij het stadskantoor al geen sigaret meer opgestoken worden. In opdracht van de gemeente stimuleert de GGD sportverenigingen om bij te dragen aan een Rookvrije Generatie. In 2022 worden de gemeentelijke speelterreinen rookvrij. “Er wordt ingezet op preventie en een gezonde leefstijl”, aldus Van den Berg.

De gemeente Roosendaaal streeft ernaar dat alle organisaties die met jongeren te maken hebben in 2025 rookvrij zijn, onder andere via het lokale preventieakkoord RSD FIT! en advies vanuit de preventie- en gezondheidsafdeling van GGD West-Brabant. Gemeentewoordvoerster Nicky Eemsing-Koole: “Ook een rookvrij openbaar vervoer draagt bij aan deze ambitie, aangezien veel jongeren hier gebruik van maken.”