Bergen op Zoom

Buurt duidelijk over toekomst na schietpartij: ‘De straat moet terug aan de bewoners’

De Wouwsestraatweg, waar onlangs de schietpartij plaatsvond. (Google Street View)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Na de beschieting met dodelijke afloop ontstond er heel wat onrust bij de omwonenden van het theehuis aan de Bergse Wouwsestraatweg. Ze zaten met heel veel vragen en zorgen. Die zijn maandagavond ruimschoots aan bod gekomen, tijdens een ontmoeting met onder meer burgemeester Frank Petter, betrokken ambtenaren en politie. Op de belangrijkste vraag: hoe nu verder, is voorlopig geen antwoord gegeven.

De bijeenkomst kon op veel belangstelling rekenen. Zo’n vijftig buurtbewoners kwamen naar de avond. Dat meldt Rob de Vos, hij is één van hen. Hij was ook die bewuste avond al snel na het voorval ter plaatse en heeft, net als velen, de neergeschoten man zien liggen. Volgens hem was er veel waardering voor het feit dat de omwonenden nu eindelijk een keer echt hun verhaal konden doen. Bij de nodige mensen zit de schrik er goed in.

‘Andere wijk’

Het is sinds het schietincident ineens opvallend rustig in de buurt. De Vos: “Het is echt meteen een heel andere wijk.” De buurt denkt dat het alles te maken heeft met de sluiting van theehuis De Theepot. Toch kreeg de buurt maandag te horen dat ze dit niet zomaar aan deze locatie moeten linken. Die opmerking is wel met enig gehoon ontvangen. De grote vraag is nu hoe het zal zijn als de locatie over een paar weken weer opent. De opgelegde sluiting is maar voor een maand.

Signalen nooit serieus opgepakt

Rob legt uit dat tijdens de bijeenkomst uitgebreid ter sprake kwam dat er jarenlang niets is gedaan met de signalen die de buurt afgaf, richting gemeente en politie. Dat werd door de vertegenwoordigers van die instanties nog even bestreden maar volgens de Vos is het simpel. Hij antwoordde: “Er is niks opgelost.” Daarop werd het stil.

Namens de buurt gaf hij ook aan dat ze als omwonenden vinden genoeg te hebben gedaan. Dus was de vraag aan de politie en gemeente: “We zijn zo nu vooral benieuwd naar wat jullie gaan doen.” Daarop kwam niet echt een antwoord. Waarschijnlijk wil men het om tactische reden niet kwijt, al is wel verzekerd dat er stappen zijn en worden ondernomen.

Klaar met de overlast

De buurtbewoners hebben laten weten dat als de problemen weer terugkeren, ze het er zeker niet bij laten zitten. Ze zijn zaken als foutgeparkeerde auto’s, dealen, straatracen en intimidaties spuugzat. Er is nog een tweede avond met de bewoners aangekondigd, maar De vos denkt dat die er pas komt als er weer signalen zijn van hernieuwde overlast. In ieder geval, zo vat hij samen, kan de burgemeester niet meer beweren dat er weinig aan de hand is in zijn gemeente.

De aanwezigen hadden ook wel de indruk dat Petter serieus onder de indruk was van de verhalen die voorbijkwamen en de impact die het op de buurt heeft gehad. Rob sluit af: “Mensen zijn er klaar mee. Niet per se met zo’n theehuis misschien, maar vooral met de overlast. Daar moet een einde aan komen. De straat moet terug naar de bewoners. En als dat niet lukt gaan we verhaal halen bij de gemeente.”