Woensdrecht

Buurtbemiddeling Woensdrecht per 1 januari van start

Redactie Redactie

Vanaf 1 januari 2019 kunnen inwoners van de gemeente Woensdrecht gebruik maken van buurtbemiddeling. Getrainde bemiddelaars helpen buren met problemen en ergernissen.

 

 

Inwoners die met elkaar in de knoop liggen over geluidsoverlast, stankoverlast of als ze ruzie hebben over erfscheidingen kunnen terecht bij een buurtbemiddelaar. Dit wordt gedaan om het contact te herstellen en er wordt gezocht naar een oplossing. Tot op heden konden mensen alleen bij gemeente, woningcorporatie of politie terecht met burenoverlast. De mensen wachten vaak te lang tot ze bij een van deze instanties aankloppen. Daarnaast moet er dan vaak een rechter aan te pas komen en dat wil men juist voorkomen.

Verloop

Buurtbemiddelaars starten door echt te luisteren naar de verhalen van beide buren. Vervolgens kunnen de bemiddelaars, dit zijn onpartijdige vrijwilligers, buren helpen samen in gesprek te gaan om een oplossing te vinden. Hierdoor kan er meer begrip voor elkaar komen. De ervaring leert dat buurtbemiddeling in 75 procent van de situaties een goed resultaat heeft, ook op lange termijn.

Adriaansen

Burgemeester Steven Adriaansen is erg blij dat er in januari van het nieuwe jaar gestart wordt met de buurtbemiddeling. “Steeds meer inwoners benaderden de afgelopen jaren ons als gemeente Woensdrecht of de politie met sociale conflicten waaronder burenruzies. Dat is de reden waarom we per 1 januari 2019 met professionele buurtbemiddeling willen starten. Nu gebeurt conflictbemiddeling nog door mensen van de afdeling handhaving, maar we zien door de toenemende vraag dat dit steeds meer tijd en professionaliteit vergt” geeft hij aan.

Vrijwilliger worden?

Om te kunnen starten met buurtbemiddeling, is WijZijn Traversegroep op zoek naar vrijwilligers.  De vrijwilligers krijgen een driedaagse opleiding en ondersteuning via  persoonlijke coaching, intervisies en bijscholing. Een achtergrond als mediator in niet nodig, wel is het prettig als vrijwilligers affiniteit hebben met communicatie. Op 24, 25 januari en 1 februari is de driedaagse opleiding voor buurtbemiddeling gepland. Iedereen kan zich aanmelden via [email protected].