Roosendaal

Buurtcadeau uitgereikt aan wijkhuis De Wieken in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Oranje Fonds heeft zaterdag het Buurtcadeau uitgereikt aan wijkhuis De Wieken in Roosendaal. De prijs is 3000 euro, waarmee de keuken opgeknapt gaat worden.

Het Buurtcadeau is gekoppeld aan de Straatprijs van de Postcodeloterij. In de wijk of buurt waar de straatprijs valt, wordt ook een prijs gegeven aan een maatschappelijke instelling. De Wieken in Roosendaal krijgt hem, omdat ze mensen uit de buurt samenbrengen. De cheque werd uitgereikt tijdens een barbecue met de buurt.

Elke maand een etentje

Er is elke maand een etentje voor buurtbewoners in De Wieken. “Eén keer per maand organiseren wij een etentje voor alle ouderen en eenzamen in de buurt. Eigenlijk met het doel om mensen met elkaar te verbinden en met elkaar in contact te laten komen. En dat loopt heel goed,” vertelt Cor Koevoets, voorzitter van de Stichting Wijkcentrum De Wieken.  Het liep zelfs zo goed, dat De Wieken een maximum aan moet houden van 80 mensen per keer.

Het Oranje Fonds steunt dit soort initiatieven graag, legt Marjolein Beeuwkes uit. “Dat de buurt wordt ondersteund, dat gaat om verbinding en samenleven en omkijken naar mekaar. En dat is iets wat wij als Oranjefonds heel erg belangrijk vinden: dat iedereen er voor elkaar is en dat jij iets goed wilt doen voor een ander. En als je ziet hoeveel mensen hier al aanwezig zijn vandaag , hoe die omkijken naar elkaar, vinden wij dat als Oranjefonds echt heel mooi om te zien.”

Samen genieten

Ook buurtbewoners zijn blij met de prijs die De Wieken heeft gekregen. Het wijkhuis is belangrijk voor de buurt. “Wijkcentra zijn heel belangrijk voor de bewoners, omdat er heel veel bewoners alleen zijn. Dat ze hier toch samen kunnen komen en samen kunnen genieten van, zoals je ziet, een lekker etentje,” vertelt buurtbewoner Johan Verscheuren. “Heel veel saamhorigheid levert dit op. Wat je merkt is dat er in de wereld heel veel onenigheid is en dat het mooi is dat je ziet dat het hier allemaal samen kan komen.”

Dat is zijn buurtgenoot Dinie Timmermans met hem eens. “Hier in de buurt wonen heel veel mensen die bejaard zijn en bijna allemaal alleen, dus wij zien mekaar hier. We wonen wel allemaal in de flat, maar daar zien we mekaar dus niet dagelijks. Maar dit vinden we gewoon heel erg leuk. Ik kom ook wel meer als buiten dit etentje hier in het wijkhuis. Het zijn leuke mensen, je wordt altijd heel hartelijk ontvangen, dus dat is gewoon belangrijk voor ons, omdat wij dus alleenstaanden zijn.”

Keuken opknappen

De cheque van het Oranje Fonds komt goed uit. Want De Wieken is hard aan een nieuwe keuken toe om de etentjes te kunnen blijven organiseren. Koevoets: “De prijs die we hebben ontvangen is 3000 euro, dat is echt een stevige bijdrage. En we gaan die volledig inzetten voor het aanpassen van de keuken en de bar. De keuken is gedateerd en als we dit willen blijven doen met mensen met het eten hebben we gezegd, dan moeten we de keuken professionaliseren, de oude dingen vervangen, zodat we ook weer aan de moderne eisen voldoen.”